Welkom

Hallo en welkom op mijn site Homegrown Wellness. Ik ben Jeroen de Vries en ik ben een gepassioneerd tuinman. 

In mijn stadse tuintje verbouw ik heerlijk fruit, mooie bloemen en kruiden. 

Op deze site deel ik met jullie nieuws uit mijn achtertuin, geef ik tuiniertips en laat ik zien wat je zoal kunt maken met de plantjes in je achtertuin. 


Ik wens je veel plezier op mijn site. 

Groet, Jeroen de Vries

Mogelijk gemaakt door Blogger.
dinsdag 13 mei 2014

Plant van de week: Quinoa

quinoaRijk: Plantae (planten)
Stam: Embryophyta (landplanten)
Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen,
Orde: Caryophyllales
Familie: Amaranthaceae
Geslacht: Chenopodium (Ganzenvoet)


Quinoa (Chenopodium Quinoa) ken je wellicht wel als een geliefde gast in de keuken. Het is heerlijk bij bijvoorbeeld salades, of als alternatief voor rijst. Quinoa is een eenjarige plant afkomstig uit de Amarantenfamilie. Er bestaan veel misverstanden over de uitspraak van de naam van deze plant, maar de enige juiste manier is ‘Kien-Wah’.

Kien-Wah, euh Quinoa komt oorspronkelijk uit Zuid-Amerika waar de gecultiveerde variant al heel lang een van de belangrijkste voedselbronnen vormt.

De Quinoa kan soms wel 3 meter hoog worden en heeft opvallende pluimen. De groeicyclus van de Quinoa telt 120 tot 160 dagen.

Er zijn verschillende rassen binnen deze familie die sterk in kleur varieëren. Van rode, groene of purperen Quinoa’s hoef je dus niet vreemd op te kijken.

Quinoa is het belangrijkste voedselgewas in Zuid-Amerika. Al ruim 6000 jaar! De Inca’s gebruikten het al als akkerbouwproduct, net als een ander gewas in de Amarantenfamilie. De reden dat er voor dit gewas wordt gekozen is omdat mais in de Andes, boven de 4000 meter niet meer kan groeien en Quinoa wel! De plant kan namelijk ook onder koude, voedselarme en droge omstandigheden goed groeien. De groeiduur is zo’n 5-6 maanden.

De Quinoa die we in Europa kennen zijn veelal ontstaan door verschillende rassen met elkaar te kruisen.

Een leuk weetje is dat Quinoa veel overeenkomsten heeft met melk. Jazeker, met eenvoudige koeienmelk! Het bevat alle essentiële aminozuren en deze zijn ook nog eens in perfecte balans (voor menselijke consumptie) Daarnaast is Quinoa rijk aan vitamine B2 en E en bevat het de mineralen ijzer, koper en magnesium. Het bevat ook calcium, maar het calciumgehalte is eigenlijk te laag om noemenswaardig te zijn.

Quinoa is wat men noemt een schijngraansoort. Dat betekent dat het voor mensen met een glutenallergie veilig is om van Quinoa te genieten.

Heb je nu zin gekregen in een heerlijk gerecht met Quinoa? Kom dan morgen zeker even terug voor het recept van de dag.

donderdag 8 mei 2014

DIY: Rozenwater!

roseRozenwater is een geurige toevoeging aan de maaltijd, die oorspronkelijk uit het midden-oosten komt. Het wordt gebruikt in desserts, lassi en andere lekkernijen. Wat ook erg lekker is, is om een paar druppeltjes rozenwater, samen met wat takjes munt of een komkommerschil in een karaf met water te doen. Zo creëer je heel gemakkelijk een verfrissende, en verassende, zomerse drank.

Rozenwater kun je natuurlijk kant en klaar kopen, maar veel leuker is het om het zelf te maken! Vandaag vertel ik jullie hoe je dat kunt doen.

Je hebt nodig:

  • 250 gram eetbare rozenblaadjes (die je uiteraard ook in het wild kunt plukken)
  • 300 milliliter gedestilleerd water of héél zuiver bronwater
  • Een pan van RVS
  • Een fles waar minstens 250 milliliter rozenwater in kan
  • Een trechter
    Giet het water in de pan en doe er vervolgens de rozenblaadjes bij. Verfrommel ze desgewenst een klein beetje zodat ze helemaal onder water staan. Breng het water aan de kook en blijf goed opletten dat er niet te veel water verdampt. Roer regelmatig door de pan en zet geregeld de deksel erop zodat er niet te veel vocht verdwijnt.
    Zet het vuur nu op de laagste stand en laat het geheel 2 uur staan. (als je dit zonde vind van gas/elektra dan mag je de rozenblaadjes ook gewoon 24 uur weken in het afgekoelde water)
    Als de blaadjes genoeg hebben kunnen trekken giet je het af en vervolgens gebruik je de trechter om het product in de flessen de gieten.
    Tadaa! Je hebt je eigen rozenwater gemaakt. Dat was helemaal niet moeilijk toch?
    Een aantal eetbare rozen die je kunt gebruiken voor dit recept zijn:

Hondsroos

Bottelroos

Rimpelroos

    Deze kun je veelal vinden in bossen en/of het park.
woensdag 7 mei 2014

Klimplanten; mijn top 10

passifloraKlimplanten zijn vrolijk, gemakkelijk te onderhouden, en fleuren een lelijke muur om tot een prachtige wand. Er bestaan natuurlijk ontzettend veel verschillende soorten klimplanten, met bloemen in alle kleuren van de regenboog. Volop keuze dus om iets moois te maken van uw tuin.

Het leek me wel leuk om vandaag voor jullie een top 10 te maken van mijn favoriete klimplanten.

  1. Passieflora Caerulea (Matig Winterhard)
  2. Wisteria (Winterhard)
  3. Akebia (Winterhard)
  4. Cobaea Scandens (Eenjarig)
  5. Ipomoea (Eenjarig)
  6. Trachelospernum (Matig Winterhard)
  7. Lonicera (Winterhard)
  8. Clematis (Winterhard)
  9. Actinidia ‘Kiwi’ (Winterhard)
  10.   Aristolochia Macrophylla (Winterhard)

Wat is jouw favoriete klimplant?

dinsdag 6 mei 2014

Smakelijke Bloemenpracht Salade

Dat bloemen heel erg mooi zijn en lekker ruiken is algemeen bekend, maar dat er ook bloemen bestaan die ook nog eens heerlijk smaken… dat weet niet iedereen. Daarom leek het me een goed idee om vandaag met jullie dit recept voor een heerlijke, bloemrijke, salade te delen.

Nodig:

  • 1 klein kropje eikenbladsla (gesneden)
  • 85 gram rucola
  • 85 gram alfalfa
  • 100 gram bosbessen
  • 30 gram eetbare bloemen (bijv.: Oost-Indische kers, bernagie, viooltjes en kruidenbloemen zoals salie en rozemarijn)
  • Honing/mosterddressing
  • 3 eetlepels druivenpitolie
  • 1 theelepel dyonmosterd
  • 1 theelepel heldere honing
  • Peper en zout
  • Citroensap

De voorbereiding voor deze makkelijke salade kost u weinig tijd, met slechts 15 minuten heeft u een heerlijke salade op tafel staan. Het meeste werk gaat zitten in het maken van de dressing. Begin daarvoor met het mengen van de olie en de citroensap (naar smaak). Doe het in een grote saladeschaal en voeg nu de rucola en de sla toe. Meng dit nu goed door de dressing zodat deze goed wordt verdeeld over de sla. Bestrooi nu de salade met de alfalfa en de bosbessen. Schik de bloemen er mooi bovenop en serveer zo snel mogelijk. Voila! Een beeldige, bloemrijke salade. Eet smakelijk!

Rozenblaadjes Jam

ik ben een zoetekauw, dat kan mijn vrouw wel beamen. Wanneer de chocoladepasta of de snackla binnen record-tijd leeg zijn dan weet ze meestal meteen wie de schuldige is… Ik dus.

Jam is ook zo’n heerlijke, zoete lekkernij en vandaag wilde ik graag met jullie dit recept voor Rozenblaadjesjam delen.

Je hebt nodig:

  • 2 (koffie)mokken vol met rozenblaadjes
  • 1,5 liter water
  • 750 gram geleisuiker
  • 2 citroenen
  • 2 sinaasappels

Begin met het maken van een aftreksel van de rozenblaadjes. Dat doe je door de rozenblaadjes in een hittebestendige schaal of pot te doen, het water aan de kook te brenen, en dit vervolgens over de rozenblaadjes te gieten. Zorg dat de blaadjes goed onder het water staan. Laat het nu een nachtje zo staan, voor optimale smaak.

De volgende dag zeef je de rozenblaadjes uit het water en voeg je de sap van de sinaasappels en de citroen toe. Zet de pan nu terug op het vuur.

Voeg vervolgens de geleisuiker toe en roer door je mengels tot alle suiker is opgelost.

Giet de jam nu in ontsmette weckpotten (lege potten, schoongemaakt met soda en kokend water) tot aan de rand. Draai de deksel erop en zet de potten op hun kop op een theedoek. Af laten koelen en serveren maar.

Geniet van deze heerlijke jam!

Recept: Vlierbloesem champagne

champagneWe blijven nog even bij de vlierbessen aangezien dit een gemakkelijk te vinden ingrediënt is waar je heel veel verschillende, heerlijke dingen kunt maken. Vandaag heb ik voor jullie een recept voor Champagne, gemaakt met vlierbessen.

Je hebt nodig:

  • 8 vlierbloesemschermen
  • 4,5 liter water
  • 550 gram suiker
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 2 citroenen, in schijfjes gesneden

Doe alle ingrediënten in een pot of pan en laat deze een dag (24 uur) op een warme plaats staan. Zeef de volgende dag de vloeistof door een zeefdoek en vul je lege flessen met de heldere champagne.

Bewaard op een donkere, koele plek kun je deze alcoholvrije champagne wel 2 tot 3 weken goed houden.

Veel succes!

Recept: Vlierbloesemsiroop

Ik ben een groot voorstander van doe-het-zelven. Helemaal als het mijn voedsel betreft. Wanneer je zelf aan de slag gaat weet je immers precies wat er in je eindproduct zit. Daarnaast kun je natuurlijk een recept een persoonlijke twist geven om het helemaal naar je smaak te maken.

Vandaag wil ik met jullie graag een recept delen voor vlierbloesemsiroop.

Je hebt nodig:

  • Flink wat bloesemschermen
  • 1250 gram suiker/liter water
  • 20 gram citroenzuur

Het leuke van vlierbloesems is dat ze je helemaal niets hoeven te kosten op wat inspanning na. Je kunt deze bloesems namelijk prima in het wild plukken. Verzamel voldoende schermen voor dit recent, bij voorkeur in de ochtend omdat ze dan helemaal open staan.

Schud voordat je verder gaat de bloemen goed uit zodat er geen insecten of andere dingen meer in zitten die er niet in thuis horen.

Vul vervolgens een emmer met zo veel mogelijk bloesemschermen en zet ze onder water, laat dit een dag staan en giet het geheel de volgende dag door een vergiet. Het kan zijn dat er nu nog wat deeltjes in het aftreksel achterblijven, maar dat kun je oplossen door de vloeistof een tweede maal af te gieten met behulp van een zeefdoek.

Voeg nu voor iedere liter vloeistof die je hebt 1250 gram suiker toe en doe alles in een grote pan. Zet het op een laag vuurtje en roer door het mengsel tot alle suiker is opgelost. Roer er vervolgens de citroenzuur doorheen. Laat alles 10 minuutjes koken en zorg ondertussen voor een schone fles of pot.

Je kunt zelfs een plastic fles gebruiken als je de siroop eerst goed af laat koelen.

Om het recept net wat extra’s te geven kun je experimenteren door eer een van de volgende ingrediënten aan toe te voegen.

  • gember
  • kaneel
  • anijs
  • rozenblaadjes

Veel succes!

Plant van de week: Myosotis

myosotisRijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen, Lamiiden
Orde: Boraginales
Familie: Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht: Myosotis


Vandaag wil ik het met jullie hebben over het Vergeet-Mij-Nietje. Vanochtend ontdekte ik het eerste blauwe knopje in mijn tuin en ik vond dat reden genoeg om mijn blog deze hele week in het teken te stellen van dit schattige bloemetje.

Wisten jullie dat er meer dan een dozijn subsoorten zijn in de Myosotis-familie? Zo heb je o.a. het Akkervergeet-Mij-Nietje, het Veelkleurig Vergeet-Mij-Nietje en het Stijf Vergeet-Mij-Nietje om maar een paar voorbeelden te geven.

Het Stijf Vergeet-Mij-Nietje doet het echter niet zo best. in Nederland staat deze zelfs op de Nederlandse Rode Lijst van 2000, wat betekent dat het plantje echt verschrikkelijk zeldzaam is geworden. Jammer genoeg.

Aan het Vergeet-Mij-Nietje is trouwens ook nog een hele leuke mythe verbonden:

Er was eens een ridder die samen met zijn geliefde een wandeling maakte over de oever van een rivier. Hij bukte zich om een aantal bloemetjes te plukken voor de vrouw aan zijn zijde, maar door zijn zware harnas verloor hij zijn evenwicht en viel hij in het water. Het gewicht van zijn harnas trok hem naar de bodem van de rivier waar hij verdronk, maar nog voordat hij kopje onderging wist hij het bosje bloemen wat hij had geplukt voor de voeten van zijn geliefde op de oever te gooien, met de woorden ‘Vergeet mij niet!’

Sindsdien staat dit bloemetje voor romantiek en tragedie en wordt hij vaak gedragen als teken van rouw of oneindige liefde.

woensdag 2 april 2014

Verticaal en Horizontaal tuinieren

Tuinieren is een hobby die eigenlijk altijd wel kan. Of je nu een grote tuin hebt, of een klein balkon… het heeft allemaal zijn eigen mogelijkheden. En er zijn voor elk probleem ook oplossingen te verzinnen om van je tuin (of balkon) iets moois te maken, helemaal naar jouw smaak.

Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld het gebruiken van een klimrek. Daarmee kun je lelijke muren behangen met prachtige (eetbare) planten. Voor de budget tuinierder kun je ook heel gemakkelijk zelf een constructie maken met behulp van oude pallets en bakken waarin je je planten kunt zetten.

Nog een oplossing is om een verhoging te maken waarop je een aantal afneembare kisten plaatst waarin je planten hebt gezet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld oude veilingkistjes gebruiken. Dat is niet allen economisch, maar ziet er ook nog eens erg leuk uit. Je kunt zo’n verhoging heel gemakkelijk zelf maken door een plank op wat schragen te leggen, en zo een soort bok te creëren. Door in de hoogte te werken kun je dus heel gemakkelijk het gebrek aan ruimte in je tuin compenseren.

Voor degene die het geluk hebben dat ze een houten schutting in de tuin hebben… profiteer daarvan! Bevestig wat plantenbakken aan je schutting! Schroefje, spijkertje en klaar is kees!

Een aantal inspirerende voorbeelden van verticaal tuinieren:

Bron: shelterness.com

Bron: http://cdn.goodshomedesign.com

Bron: http://green.thefuntimesguide.com

dinsdag 1 april 2014

Plant van de Week: Sierkers

sierkersRijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen, Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht: Prunus


Deze planten luiden samen met de Forsythia en de Magnolia een mooie lente in. De lente is toch wel mijn favoriete seizoen van het jaar. Alle planten lopen uit en maken zich op voor het groeiseizoen. De sierkers is een schitterende boom en wat mij betreft een absolute aanrader voor in uw tuin. Ze worden meestal niet al te hoog, en zijn gemakkelijk te onderhouden.

Wanneer je ze wil gaan snoeien, omdat hij misschien te groot wordt voor uw smaak, dan kunt u dat het beste doen NA de bloeiperiode of in de zomer. Daarmee voorkomt u schimmelziektes zoals gomziekte en loodglans.

De Prunus Subhirtella Autumnalis Rosea is een van de langst bloeiende planten in de sierkers-familie. Deze boom bloeit al vanaf oktober en houdt zijn bloemen maar liefst tot en met mei! Dat betekent dat u er dus ongeveer 8 maanden van kunt genieten!

De takken van deze sierkers zijn niet zo heel erg stevig en kunnen dus tijdens een heftige storm of sneeuwbui gemakkelijk breken. Het is dus belangrijk uw plant goed voor te bereiden op zwaar weer. 

Subhirtella betekent letterlijk: van onderen behaard. Tja, niet meteen vieze gedachten krijgen we hebben het over een serieus onderwerp! Het wil alleen maar zeggen dat de onderkant van de bladeren van de plant heel licht behaard zijn.

Een prunus is niet zo kritisch als het op grond aankomt. Een normale bodem met wat organische mest is voldoende om deze boom tevreden te houden. Hij reageert wel het best op kalkhoudende grond die water goed afvoert.

Een aantal andere Sierkers varianten zijn:

  • Prunus Subhirtella Autumnalis
  • Prunus Serrulata Kanzan
  • Prunus Serrula Kiku Shidare Sakura
zaterdag 29 maart 2014

Win: 4-delige gereedschapsset voor uw tuin!

HomeGrownWellness is inmiddels een paar maanden oud en dat vond ik reden genoeg voor een klein feestje. Vandaag mag ik namelijk een heel toffe prijs verloten over de bezoekers van mijn site: een 4-delige tuingereedsschapsset! Ideaal om je tuintje alvast zomerklaar te maken.

Om kans te maken op deze set hoef je slechts een paar dingen te doen.

  • Volg mij op Bloglovin'
  • Laat een reactie achter op dit artikel

Verder kun je nog een paar extra winkansen verdienen door de volgende dingen te doen:

  • Volg mij op Facebook (+1 winkans)
  • Deel deze winactie op Facebook (+2 winkansen)
  • Volg mij op Twitter (+1 winkans)
  • Retweet de volgende zin: 'Maak kans op een 4-delige tuingereedschapsset bij @JVHGWellness'(+2 winkansen)

Deelnemen kan tot en met zaterdag 19 april (0:00 uur) de winnaar wordt daarna op de site aangekondigd.

Magnolia

magnoliaPersoonlijk vind ik de magnolia één van de mooiste bloemende bomen die je in Europa kunt zien. Op verschillende plekken kun je ze al zien pronken met hun prachtige tulp-achtige bloemen. Deze bloemen zorgen wel eens voor wat verwarring over de naam van de boom. Door veel mensen wordt de boom namelijk ook wel de tulpenboom genoemd, maar in werkelijkheid is de officiële Nederlandse naam voor deze schoonheid 'beverboom' en

tulpenboom is de officiële naam voor een Liriodendron Tulipifera. (waarvan je de bloem je hieronder ziet)

tulipifera

Beverbomen, ofwel magnolia's, heb je in verschillende variëteiten en kleuren. Meestal zijn het forse, dik vertakte bomen die erg goed gedijen op een zure bodem. Het zijn namelijk geen liefhebbers van kalkrijke grond of hele natte kleigrond.

Beverbomen zijn erg gemakkelijk te onderhouden en te snoeien. Alles waar je rekening mee moet houden is dat als je schitterende bloemen wilt in het voorjaar, je in ieder geval wat meerjarige takken op je boom of struik moet hebben staan. Dat maakt de magnolia ook heel erg geschikt voor de wat kleinere tuin.

Wanneer de magnolia zijn bloemen laat vallen is dat geen reden om te treuren. De magnolia geniet namelijk nog van een bloeiperiode in de nazomer.

Er is dus geen reden om niet optimaal te genieten van een prachtige magnolia in je tuin.

magnolia-2

woensdag 26 maart 2014

Bosplanten

bosDie tijd van het jaar is weer aangebroken. Het weer vrolijkt op, het zonnetje lacht ons toe en we willen er massaal weer lekker op uit. Wat is er dan verfrissender dan een heerlijke boswandeling. Zelf vind ik het ook erg fijn om zo af en toe naar de bossen te fietsen voor een verkwikkende wandeling. Gewoon even genieten van de rust, de frisse lucht en natuurlijk van de mooie natuur. Dat heeft me geïnspireerd om vandaag een artikel te wijden aan een aantal bijzondere bosplanten. Lezen jullie mee?

Trillium

Trillium is een familienaam waar ruim 50 verschillende plantensoorten onder vallen. Het is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika en Azië, maar een aantal variëteiten doet het ook erg goed in de Nederlandse bossen.

Hoewel de bloemen erg mooi zijn, is het niet aan te raden om deze schoonheden te plukken. Dit kan namelijk fataal zijn voor het plantje, zelfs als je de overige delen met rust laat. Daarom zijn sommige Trillium soorten ook beschermd.

Een aantal variëteiten van de Trillium die in Nederland er populair zijn zijn:


Erythronium

Erythromium is een plantenfamilie met zo’n 20/30 variëteiten. De knollen van deze plant lijken heel erg op de tanden van een hond, vandaar hun bijnaam ‘Hondstand’. De Erythronium is familie van de lelie, mijn favoriete plant, en mocht daarom uiteraard niet ontbreken op deze lijst.

Deze planten hebben vrij dunne stelen die een schitterende bloem dragen in verschillende tinten crème, geel, roze en mauve.

De knol van deze plant is trouwens eetbaar, wisten jullie dat? Je kunt ze koken en drogen, en ze zelfs tot bloem vermalen! In Japan wordt het vaak verwerkt tot iets wat nog het meest weg heeft van maizena.

Maar niet alleen de bol is eetbaar, de bladeren van de plant (dus niet de bloemblaadjes!) kun je namelijk goed koken en eten als bladgroenten.

Verschillende soorten Erythronium die je in Nederland tegen kunt komen zijn:


Epimedium

Epimedium wordt ook wel eens ‘Elfenbloem’ genoemd. Een lieflijke titel voor een lieflijk plantje. Er zijn meer dan 50 soorten planten die worden ingedeeld in de Epimedium familie.

Volgens eeuwenoude legende heeft een Chinese geitenboer lang geleden ontdekt dat zijn geiten nogal… opgewonden werden na het eten van de Epimedium plant. Juist, een heus geitenafrodisiacum deze plant!

Ook wordt de plant vaak gebruikt in voedingssupplementen.

Een aantal variëteiten van deze familie die ik heel erg mooi vind zijn:

 

Veel plezier tijdens je volgende boswandeling.

dinsdag 25 maart 2014

Plant van de Week: Krentenboom

Toen ik mijn vrouw onlangs voor het eerst over een dergelijk plantengeslacht vertelde lachte ze me in eerste instantie uit, ervan overtuigd dat ik haar voor de gek probeerde te houden. Ergens begrijp ik dat wel, want erg veel aandacht krijgt het krentenboompje niet. Daarom leek het me een goed idee om de krentenboom te plaatsen als plant van de week.

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen, Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht: Amelanchier (Krentenboompje)


Amelanchier bestaat uit wel 25 soorten heesters uit de rozenfamilie. Krentenboompje is dus een soort van ‘familienaam’. De plant komt voornamelijk voor in Noord-Amerika, maar er leven ook enkele soorten in Europa en Azië.

De naam is afkomstig uit het Frans en is afgeleid van het woord ‘Amelanche’ wat de Franse naam is voor het Europees Krentenboompje.

Er zijn ruim 25 verschillende soorten van de Amelanchier. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van een aantal daarvan. Klik voor meer informatie op de naam van de plant voor de bijbehorende wiki pagina.


De Krentenboom heeft ook besjes die je kunt verwerken in heerlijke recepten! Vandaag deel ik met jullie een recept wat ik heb gevonden op Oogstenzonderzaaien. Het is een jam van de bes van de Krentenboom.

Als je al eens eerder jam hebt gemaakt van krenten, dan weet je wellicht dat de pitjes behoorlijk in de weg kunnen zitten. Maar het zijn juist de pitjes die voor de interessante smaak zorgen. De bessen van de Krentenboom hebben een amandel-achtige smaak.

  1. de jam een kwartiertje rustig laten pruttelen, en dan desgewenst door de roerzeef de pitten eruit draaien.
  2. direct door de roerzeef, de pitten een tijdje opkoken, en het kooknat weer bij het vruchtvlees doen.
  3. direct door de roerzeef, de pitten vermalen, en weer bij het vruchtvlees doen.

Om het nog lekkerder te maken kun je een hande aalbessen toevoegen aan het geheel. Bon apetit!

Bodemleven

Als er iets is waar je me blij mee kunt maken… dan is het wel lekker eten. Wie vindt het nu niet belangrijk om lekker, gezond en gevarieerd te kunnen eten? Logisch is het dus dat ook het bodemleven in uw tuin van goede voeding houdt.

Met bodemleven bedoel ik kleine hulpjes in uw tuin zoals pieren, kevers en micro organismen. Zij houden ook van een goede maaltijd.

Om het bodemleven in je tuin tevreden te houden kun je een aantal dingen doen. Je kunt je grond verrijken met koemest, paardenmest, kippenmest… eigenlijk kun je zo’n beetje alles wat uit het achtereind van een dier komt wel gebruiken om je bodemleven gezond en tevreden te houden.

Maak niet de vergissing om rechtstreeks in mest of compost te gaan zaaien. Beiden zijn alleen maar bedoeld ter verrijking van uw grond en zal dus nog moeten worden gemengd met aarde of potgrond. Doe dit het liefst in januari of februari al zodat het bodemleven de kans heeft om de verrijking te verwerken.

Ik heb trouwens nog een andere tip:

In plaats van ieder jaar na de herfst alle bladeren uit de bordes te harken… laat ze eens lekker liggen! De pieren in uw grond zullen deze bladeren namelijk de aarde in trekken, waardoor uw grond luchtiger en losser wordt. Daardoor kunnen de wortels van uw planten nog gemakkelijker verspreiden én… dankzij de textuur houdt de grond ook veel beter zijn vocht vast.

Papier hier!

Ik heb er eigenlijk niet eerder bij stil gestaan, tot ik het steeds vaker tegenkwam in verschillende boeken over natuurlijk tuinieren: zelf je oud papier recyclen! Ik las namelijk dat je oude kranten en karton prima kunt gebruiken om je grond te verbeteren. De kranten en het karton, in fijne stukjes gesnipperd, zorgen er namelijk voor dat je grond een losse, kruimelige structuur krijgt en dat betekent betere humus!

Op deze manier je oud papier of karton hergebruiken heeft eigenlijk geen nadelen. Een beter humus zorgt namelijk voor meer lucht in je bodem wat belangrijk is voor de wortels van je planten. Ook zorgt goede humus ervoor dat je grond veel beter vocht vasthoudt. Dat heeft te maken met de kruimelige structuur die het papier en de kartonsnippers toevoegen aan de grond.

Je kunt allerlei verschillende soorten papier gebruiken voor dit doel. Denk bijvoorbeeld aan:

oud krantenpapier

lege w.c. rolletjes

karton van pakketjes

en nog veel meer!

Waar je wel op moet letten is dat je géén kleurrijk papier moet gebruiken (zoals dat van folders of tijdschriften bijvoorbeeld). Dit soort papier bevat namelijk chemicaliën waar je grond niet blij van wordt.

woensdag 5 maart 2014

Creatief tuinieren met: Lege Broodzakken en Karton

Ik ben een experimenteel type als het op tuinieren aan komt. Al een paar maanden draag ik mijn vrouw op om geen blikken, potjes, doosjes of wat dan ook meer weg te gooien als ik het kan gebruiken om in te zaaien. Toch ben ik met al mijn enthousiasme al zo fanatiek aan het voorzaaien geweest dat ik alle potjes en bakjes inmiddels vol had. Tijd voor een noodoplossing.

Heel creatief besloot ik om een lege broodzak om te toveren tot mijn volgende plantenbakje. Natuurlijk kan het een probleem zijn als het water geen kant op kan, maar ook daar heb ik een oplossing voor gevonden door de bodem te bedekken met snippers karton van lege wc-rolletjes. Tja, je bent creatief of je bent het niet.

Hieronder zien jullie precies hoe ik de broodzak heb voorbereid…

diy-karton-1diy-karton-2

Daarna heb ik hem gevuld met grond en daar mijn zaadjes in geplant. Ik houd jullie op de hoogte van het resultaat.

Ik heb al eerder gewerkt met simpel papier of karton als bodem. Zo heb ik een aantal bakjes tarwe op de vensterbank in de keuken staan. De bodem bestaat uit niets meer dan een paar laagjes vochtig wc-papier waarop de zaadjes rusten en het resultaat daarvan is erg veelbelovend, kijk maar…

kiempjes

Zaaien

We leven in een tijd waarin je zelfs op een potje tuinbonen een heleboel onuitspreekbare ingrediënten tegenkomt op de verpakking. Daarom wil ik jullie vandaag graag wat meer vertellen over de voordelen van zaaien.

Het is jullie vast niet ontgaan dat ik het erg leuk vind om zelf plantjes, en dan vooral groenten en fruit, zelf te telen. Maar in deze tijden, waarin het leven toch al duur is, heef zelf zaaien nog veel meer voordelen naast het feit dat het een leuke hobby is.

Iedereen kan wel zaaien. Ja, zelfs als je geen –of een kleine- tuin hebt. Wees gewoon creatief. Zelfs ben ik onlangs begonnen met het voorzaaien van een aantal van mijn plantjes. Sommige kunnen namelijk de wisselende temperaturen van buiten nog niet goed aan, en dan is het slim om ze alvast de laten ontkiemen op een stabiele, warme plaats.

Ik heb hiervoor een groot deel van de keukentafel en de volledige vensterbanken in huis in beslag genomen, misschien een tikkeltje onhandig… maar voor een goed doel.

Zaden zijn erg goedkoop in de aanschaf, en je krijgt er zoveel meer voor terug. Een jaar geleden kocht ik een pakje zaadjes voor Broccoli, welnu dat hebben we geweten. Uit één pakketje van nog geen twee euro groeide genoeg om de hele zomer van te eten, en dan hielden we nóg over. En dan te bedenken dat je voor een krop broccoli uit de winkel al tussen de 20ct. en 60ct. betaald. Tel maar uit je winst.

Nu denk je misschien… wat heb je met de overige broccoli gedaan? Want weggooien is natuurlijk zonde. Een deel ervan hebben we omgeruild voor ander lekkers van andere moestuinierders, en een ander deel hebben we gewoon uitgedeeld. Maar je kan natuurlijk ook je overschot invriezen in de diepvries voor later. Wel eerst even koken dan want we willen bacteriën geen vrij spel geven.

Wat ik misschien nog wel het leukst vind aan zelf kweken is de blik op het gezicht van mijn vrouw als ik haar een lekker vers maaltje voorschotel met ingrediënten uit eigen tuin. Want geloof me, je proeft het verschil! Je bepaalt immers zelf wat er op je bord ligt. Geen pesticiden of herbiciden meer door je avondmaal of fruithapje, maar gewoon PUUR NATUUR!

Eet smakelijk en veel zaaiplezier!

Brandnetelsoep

Ik geloof niet in onkruid. Zelfs plantjes die groeien waar ze eigenlijk niet gewenst zijn kunnen namelijk mooi, nuttig of heel erg lekker zijn. Daarom deel ik vandaag met jullie een recept met een ingrediënt wat je waarschijnlijk in je eigen brandgang kunt plukken… maar wel heel voorzichtig dan hè.

Voor brandnetelsoep heb je een aantal dingen nodig:

  • 1 ui
  • 2 el. olie
  • 500 ml. groentebouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr. jonge brandnetels
  • scheutje room
  • peper en zout

Pas op! Als je brandnetel gaat verzamelen voor dit gerecht, gebruik dan alleen de topjes van de plant. De jongste delen dus. Deze prikken nog niet, en geloof me… je wilt niet gaan kokkerellen met de prikkende bladeren.

Laten we beginnen… Zet een pan op het vuur en verhit hierin de olie. Snij de ui en het teentje knoflook in fijne stukjes en fruit deze even in de pan totdat ze glazig zijn.

Was de brandnetels goed schoon en doe ze als ze nog nat zijn in een pan om ze te koken. Hierdoor gaan de bladeren ook slinken. Als de brandnetels zijn geslonken moet je ze meteen uit de pan halen en fijnhakken. Doe nu de brandnetels, samen met de bouillon bij de uitjes en de knoflook. Breng alles weer aan de kook en laat het 10 tot 15 minuutjes lekker pruttelen. Breng nu de soep op smaak met peper en zout, en voeg ten slotte de kookroom toe.

Wat heel erg lekker is bij een soepje zoals dit, zijn soepstengels of croutons. Eet smakelijk!

zondag 23 februari 2014

Zaden Gekocht

Het leukste moment van het jaar vind ik toch wel het moment als tuincentrums de zaden displays weer tevoorschijn rollen. Maar niet alleen tuincentrums bieden zaden te koop aan, ik kom ze ook steeds vaker gewoon tegen bij de supermarkt. Bijvoorbeeld bij de Lidl, waar ik gisteren alvast goed heb ingekocht.

Ik heb zaden uit drie verschillende prijsklassen: PC1 (0,19 E), PC3 (0,49 E) en PC4 (1,49 E1,49)

zaden-0

  • Klimop mix
  • Wild Flower Mix
  • Aster Mix
  • Garden Cosmos mix
  • Korenbloemen mix

zaden-1

  • Cherry tomaten
  • Stokslabonen
  • Stamslabonen
  • Sugar Snaps
  • Patisson
  • Courgete
  • Prei
  • Aubergine
  • Aubergine mix
  • Basilicum
  • Bieslook

Hebben jullie je zaden voor dit jaar al ingeslagen?

zaterdag 22 februari 2014

Zelf tuinmest maken

Aangezien het leven al duur genoeg is, leek het me vandaag een goed idee om jullie wat meer te vertellen over het zelf maken van tuinmest. Nee, ik ga niet voorstellen om in uw tuin, met de broek op de enkels zelfs aan de slag te gaan om mest te produceren… maar ik wil graag met jullie mijn manier delen om goedkoop mijn tuintje de voeden.

Zelf mest maken is helemaal niet moeilijk, daarnaast is het stukken voordeliger dan in de winkel én u heeft minder GFT afval.

Bananenschillen zijn erg geschikt voor het maken van tuinmest. Iedereen die wel eens bananen eet, weet dat de schillen meestal standaard in de GFT bak worden gegooid. Nu niet meer! Want u kunt er de grond van uw tuin mee voeden. Om bananenschillen te verwerken tot mest heeft u een oude emmer nodig (of een andere afsluitbare bak) waarin u een klein laagje water zet. Doe hierin de bananenschillen en zorg dat deze helemaal onder water staan. De schillen zullen al snel gaan rotten, wat perfect is wanneer u snel mest nodig heeft.

Brandnetels groeien vrijwel overal waar ze niet welkom zijn. In plaats van ze weg te gooien kunt u ze gebruiken voor uw tuin. Brandnetels bevatten veel stikstof, wat erg goed is voor het bladgroen van uw planten. Vooral groenblijvende planten zoals de Skimmia, Photinia, Hulst, Sierlaurier en andere bladhoudende planten houden van stikstof in de bodem.

Net als bij de bananenschillen maak de van brandnetels mest door ze in een afsluitbare bak in een laagje water te zetten. Zet de emmer op een plaats waar je niet vaak hoeft te zijn aangezien de geur niet al te prettig is. Maar ja, koemestkorrels en andere meststoffen ruiken nu eenmaal ook niet bepaald fris en fruitig.

Als je een open haard hebt, dan gooi je waarschijnlijk hele baken hout-as weg. Zonde! Deze as is namelijk heel goed her te gebruiken in uw tuin. Verzamel de as in een bak of zak en strooi het in het voorjaar tussen uw planten. Wacht op een droge periode, want als het veel regent dan spoelt de as te snel uit de grond waardoor de planten er niet optimaal van kunnen profiteren.

Smeerwortel of Symphytum Officinalis is een plant die heel vaak in mest wordt gebruikt. Hij is namelijk erg geschikt voor planten die kalium nodig hebben voor hun groei. Tomaten bijvoorbeeld. Wanneer de grond rijk is aan kalium zult u merken dat uw tomatenplant meer vruchten zal dragen dan ooit tevoren!

Je kunt Smeerwortel gebruiken als vloeibare bemester, maar ook voor mulchen. Mulchen wil zeggen dat je het onder de planten legt zodat de bladeren langzaam verteren waardoor de plant die je wil bemesten het gemakkelijk op kan nemen. Daarnaast zorgen de bladeren van de smeerwortel ervoor dat er geen onkruid kan groeien in de buurt van de plant.

vrijdag 21 februari 2014

Natuurlijke bestrijding

uienNatuurlijk bestaan er insecten die een welkome gast zijn in de tuin omdat zij in het verleden hun nut hebben bewezen. Jammer genoeg zijn er ook maar al te veel beestjes die de schoonheid en de gezondheid van uw tuin gruwelijk kunnen aantasten. Je kunt ervoor kiezen om met chemische rommel een einde te maken aan deze plaag, maar vandaag wil ik graag wat natuurlijke alternatieven met jullie bespreken. Deze bestrijden de ongewenste beestjes en houden uw bodemleven intact.

Een van de grootste helden in de tuin… is toch wel de ui. De ui en de wortel gaan niet alleen heel goed samen in een gerecht. Ook in de tuin zijn het goede vrienden. Als je namelijk uien plant in de buurt van wortelen dan houdt deze de wortelvlieg op afstand. Met wat uitjes in de buurt van uw sla houdt u slakken op afstand.

Geen fan van worteltjes? Dan kun je ook kamille of bonenkruid beschermen met de ui.

Indien u kool hebt geplant in de tuin, dan bent u vast geen fan van de koolwittevlieg. Om deze vervelende bezoekers uit uw tuin te weren doet u er goed aan om venkel in de buurt van uw kool te zaaien.

De Witte Vlieg houdt u op afstand door tomaten en bieslook dicht bij elkaar te zaaien.

Als u vreest voor luizen in uw rozenstruik… plant dan knoflook in de buurt van uw kostbare rozen.

donderdag 20 februari 2014

Bollen en knollen

krokusjesEen van de gemakkelijkste manieren om je tuin om te toveren in een heuse bloemenzee, is toch wel met het planten van bollen en knollen. Zelfs als je geen tuin hebt kun je genieten van deze planten, want bloembollen doen het ook prima in de woonkamer. Denk maar eens aan de blauwe druif, de amaryllis of de hyacint.

Op dit moment steken overal langs de weg lieflijke, kleine krokusjes hun kopjes boven de grond uit. Het zorgt voor een kleurrijk straatbeeld met allerlei vrolijke kleurtjes.

Doordat bloemen die groeien uit bollen en knollen hun voedingsstoffen en water opslaan in de knol/bol waaruit ze groeien, hoef je ze niet vaak water te geven of te bemesten. Je ziet dan ook regelmatig in het tuincentrum dat bloembollen en knollen worden geplant in niet meer dan potgrond en zand. Deze planten houden er namelijk niet van om met hun voeten in het water te staan. Denk hieraan wanneer u besluit om uw bol of knol plant water te geven.

In het tuincentrum worden vaak hyacinten of blauwe druifjes (o.i.d.) verkocht in een reeds opgemaakt bloemstukje. Wat echter niet iedereen weet, is dat je de bolletjes en knolletjes na de bloei gewoon kunt overplanten in uw achtertuin om er volgend jaar weer plezier van te hebben. Let er echter wel op dat er verschillende soorten bestaan die erg gevoelig zijn voor de vorst. U kunt dan gewoon het  bolletje bewaren tot na de winter, voordat u het plant. Een aantal voorbeelden van bloemen die de gure wintermaanden niet zullen overleven in uw tuin zijn Canna en de Dahlia.

Bollen bestaan uit verschillende lagen, ze lijken daarin een beetje op een ui. Deze lagen noemen we ‘rokken’. Deze rokken zijn lagen van plantdelen waarin ook de bloem zich bevind voordat deze in bloei komt.

Een knol is vrijwel altijd een massieve ronde vorm, met verschillende groeipunten waar de plant uit groeit.

woensdag 19 februari 2014

Plant van de Week: Cornus Mas / Gele Kornoelje

cornus-mas-bloemen

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘Nieuwe’ Tweezaadlobbigen, Asteriden
Orde: Cornales
Familie: Conaceae (Kornoeljefamilie)
Geslacht: Cornus (Kornoelje)


Deze bijzondere, kleurrijke plant krijgt al bloemen voordat hij bladeren krijgt. Deze bloemetjes hebben een kleurrijke, gele kleur en voegen dus heel veel sfeer toe aan uw tuin. De bloemen staan in zogenaamde okselstandige schermen en hebben vier geel-gekleurde omwindselbladen. Op dit moment staat de Kornoelje volop in bloei, dus houdt zeker uw omgeving in de gaten als u een stukje fietst of een wandeling maakt… wie weet komt u deze schitterende plant wel tegen.

De plant heeft ook vruchten. Een kersenrode vrucht met een niet bepaald aangename smaak. Veel mensen omschrijven de smaak van de vrucht als wrang. Toch kan de vrucht perfect worden verwerkt tot een lekkere jam of compote.

 cornus-mas-bes

Een groot voordeel van de Kornoelje is het feit dat hij erg sterk is. Hij kan temperaturen tot -35°C verdragen.

De Kornoelje heeft een voorkeur voor een kalkrijke grond (hierbij kan mijn tip om kookvocht van eieren te gebruiken om uw tuintje water te geven dus goed van pas komen!) In Nederland staat de Kornoelje op de befaamde ‘Rode Lijst’ als zeer zeldzaam, máár stabiel.

dinsdag 18 februari 2014

Drab of onmisbare bodemverrijker?

koffieEen moestuin bijhouden is een geschikte hobby voor iedereen. Waarom vraag je je misschien af? Dat zal ik je vertellen. Iedereen kan een moestuin bijhouden, ongeacht zijn of haar budget. Natuurlijk laten ze je graag geloven dat je die speciale potgrond nodig hebt, of dat unieke voedingsmiddel voor een gezonde bodem, maar als je eens rondkijkt in je eigen keuken zul je tot de ontdekking komen dat je heel veel handige tuinbenodigdheden al in huis hebt. Sterker nog… je gooit het misschien wel in de vuilnisbak zonder dat je weet wat je er allemaal mee kunt doen.

Nieuwsgierig naar welke schat ik bedoel? Koffie- en theedrab! Jawel, dat residu wat overblijft nadat je een heerlijk kopje koffie of thee hebt gezet kun je gebruiken in de tuin om de bodem te verrijken.

Niet alleen worden de bladeren van je planten er nóg groener door, het is ook nog eens een natuurlijk middel om katten en slakken uit je tuin te weren. Daarnaast kun je drab gebruiken in de strijd tegen luizen! Handig toch, je moet het maar weten. Je kunt het natuurlijk ook op de composthoop gooien om een gezonder brei te maken voor je plantjes.

Azalea’s en hortensia’s zijn dol op drab in de bodem. Dit zijn namelijk zuurminnende planten, en koffieddrab verhoogt op natuurlijke wijze de zuurgraad in de bodem van je tuintje.

Ook in de keuken komt drab van pas. Het is namelijk een natuurlijke scrub en kan dus goed gebruikt worden om je handen weer schoon te wassen. Daarnaast helpt de sterke koffiegeur om andere vieze luchtjes te maskeren.

Wist jij al dat koffiedrab zoveel handige toepassingen had? Ga je gebruik maken van deze tips in je eigen tuintje? Ik hoor dan graag over jullie ervaringen.

vrijdag 7 februari 2014

Zaaidagboek #1

Als er een ding is waar ik goed in ben, dan is het wel in het bedenken van oplossingen voor de moestuinierder met een budget. Daarom wil ik jullie vandaag laten zien wat ik gebruik als zaaibakje. Het is handig, gratis en bijna iedereen heeft het wel in huis… lege verpakkingen!

Ik heb het over lege vleesverpakkingen, blikjes, bakjes van de Chinees… je kunt het zo gek niet bedenken. Zelfs WC-rolletjes kunnen een moestuinierder van nut zijn.

bakje-1bakje-2Ik vind het zelf één van de ranzigste groenten die er bestaan, maar aangezien vrouwlief er fan van is besloot ik om het toch maar te zaaien. Je weet maar nooit waar het nog goed voor is toch? Zoals jullie kunnen zien heb ik de zaadjes geplant in een lege kip-verpakking, die ik uiteraard op voorhand goed heb uitgewassen.

De WC-rolletjes heb ik gebruikt om wat extra ruimte te creëren voor het wortelen van de zaadjes. De grond staat daarin hoger en dus is er meer ruimte voor de wortels. Ik heb ze in het bakje met de radijsjes gezet zodat overtollig vocht bij water geven wordt opgenomen in de aarde in het bakje. In de rolletjes zitten bonen en doperwten.

bakje-3bakje-4

In dit bakje van de Chinees zit een stukje papier waar al zaadjes in zitten. We kregen een tijdje terug een boekje met allerlei zaadjes op papier van de plaatselijke natuurwinkel. Iets waarmee je mij altijd erg blij kunt maken.

Ik heb ze geplant in een leeg bakje van de afhaalchinees.

Het is overigens handig als je de deksels van de bakjes bewaart. Op die manier kun je een gunstig klimaat creëren voor de ontkiemende zaadjes. Vergeet niet om wat gaatjes in de deksel te maken zodat condens er uit kan.

woensdag 5 februari 2014

Een kippetje erbij

kipHet is dat ik buren heb waar ik rekening mee moet houden, maar anders had ik al lang geleden een kippenren in mijn tuintje gemaakt. Kippen zijn namelijk niet alleen lekker gefrituurd… maar ze zijn ook nog eens erg nuttig voor de moestuin.

Veel mensen denken bij het horen van het woordje ‘kip’ meteen aan het ei, en inderdaad eieren zijn een erg goed voorbeeld van hoe kippen uw leven kunnen verrijken. Dat gaat overigens veel verder dan een eitje bij het ontbijt hoor –ongeacht hoe lekker dat ook is.

Waar ik het vandaag vooral over wil hebben is de eierschaal. Wanneer je deze bewaard kun je hem namelijk kort vijzelen en gebruiken om uw grond te verrijken. Veel planten houden namelijk van een kalkrijke bodem en met een handje vergruisde eierschalen kom je een heel eind.

Behalve eieren moeten kippen zich natuurlijk ook ontlasten en laat hun mest nou een geweldige stof zijn om de bodem van uw tuin voedzamer en gezonder te maken voor de planten die erop groeien. Je kunt de mest gemakkelijk met ander restafval in een compostbak mengen voor een krachtige en natuurlijke meststof!

Insecten, althans sommige, zie ik liever niet in de tuin. Niet alleen omdat ze mijn vrouw ervan weerhouden om ook haar handen vuil te maken in de gezonde aarde maar ook omdat ze mijn gewassen aantasten. Kippen eten graag insecten en helpen op die manier je tuintje plaag-vrij te houden. Handig!

Doordat ze graag in de grond pikken en met hun klauwen over de grond schrapen kunnen ze je ook van dienst zijn bij het verwijderen van onkruid en het omdraaien van je grond. Hoef je zelf niet door je knieën.

Zo zie je maar weer dat de kip een welkome gast is in iedere tuin. Een aantal rassen die het goed doen zijn:

  • Bruine legkip
  • Zwarte legkip
  • Bleu de landes legkip
  • Hollandse blauwe legkip
  • Leghorn legkip
  • Sussex legkip

Voor meer informatie of het houden van kippen verwijs ik u graag door naar de website www.legkippen.be. Daar vind je niet alleen een schat aan informatie over deze tuinvriend, maar kun je ook meer te weten komen over de verzorging van de kip en het onderhoud.

dinsdag 4 februari 2014

Theeplant

theeplantVanwege mijn liefde voor thee leek het me wel een goed idee om vandaag wat dieper in te gaan op de plant die dat heerlijke, stomende kopje warme troost ‘s avonds mogelijk maakt. De Theeplant.

Wisten jullie bijvoorbeeld dat de theeplant oorspronkelijk uit Zuidoost-Azië komt? Vooral de jonge scheuten worden gebruikt voor het maken van thee. Hedendaags wordt thee over de hele wereld geteeld zodat we er overal van kunnen genieten. Ook ontdekken we steeds meer verassende planten om een lekker kopje thee van te trekken, maar daar hebben we het in het vorige artikel al uitgebreid over gehad.

Van de Theeplant worden de volgende soorten thee gemaakt:

Witte thee

Groene thee

Oolong

Zwarte thee

De theeplant is een groenblijvende struik (of een klein boompje) en wordt meestal terug gesnoeid tot onder de 2 meter terwijl hij eigenlijk wel 17 m. hoog kan groeien! De plant heeft een sterke penwortel en wit met gele bloemen.

De zaden van de theeplant kunnen trouwens ook worden gebruikt. Daar kun je namelijk thee-olie van maken. Dat is een zoete olie voor in de keuken.


Om van de plant thee te maken zul je de bladeren moeten oogsten. Dit kan pas als de plant twee-vier jaar oud is. Meestal worden alleen de topjes van de bladeren en de eerste twee of drie blaadjes van de plant geoogst om tot thee te worden verwerkt.

Plukken met de hand werkt het best.

Het oogsten wordt meestal elke week of elke twee weken herhaald. Het voordeel van thee is dat je het eigenlijk het hele jaar door kunt oogsten. Maar de thee met de beste kwaliteit wordt veelal geplukt tijdens de droge moessontijd.

De theeblaadjes die zijn geplukt worden tot blokjes geperst. (dit werd vroeger zelfs als betaalmiddel gebruikt. Is dat niet cool?)

Na het plukken krijgt zwarte thee de volgende behandeling (bron: wikipedia)

    • verleppen - de thee wordt uitgespreid en krijgt een dag de tijd om te verleppen.
    • rollen - de theebladeren worden gedurende een half uur gerold tussen twee horizontaal draaiende vlakken. Hierbij komen stoffen vrij die voor het oxideren nodig zijn.
    • oxideren - in een koele geventileerde ruimte absorberen de theeblaadjes zuurstof. Dit duurt een aantal uren.
    • verhitten - de thee wordt verhit tot 80 - 90 °C. De oxidatie stopt en de thee wordt ook ontsmet. Hierna is de thee zwart geworden.
    • drogen - na het verhitten wordt de thee volledig gedroogd.
    • sorteren - de blaadjes worden gesorteerd op grootte met behulp van verschillende zeven. De betere theesoorten bestaan uit grotere blaadjes. In theezakjes worden vaker theekruimels verwerkt dan in losse thee.
    • mengen en verpakken - de thee die in de winkel wordt gekocht, is eerst door de handen van theepakkers gegaan, die gespecialiseerde theeproevers in dienst hebben. Bij de theepakkers worden demelanges samengesteld. De belangrijkste reden daarvan is om tot een constante kwaliteit te komen, elk jaar opnieuw. Een melange kan uit vele tientallen soorten bestaan, die samen in een silo tot rust komen om op elkaar te kunnen inwerken.

Groene thee krijg je als je de blaadjes direct na het plukken stoomt zodat de enzymen inactief worden en oxidatie uitblijft.

Witte thee krijg je als je de blaadjes meteen na het plukken droogt.

Kruidenthee DIY

theeWat jullie wellicht nog niet over mij weten is dat ik een verschrikkelijke theeleut ben. Natuurlijk gaat een espresso er op zijn tijd ook goed in, maar ‘s avonds bij de buis gaat er niets boven een lekker kopje thee. Ik vind het dan ook erg leuk om bij de kruidenier en bij de natuurwinkel rond te snuffelen bij de verschillende smaken en soorten thee. Wat ik ook erg leuk vind is om bij exotische supermarkten zoals de toko, de Turk of iets wat daar op lijkt, zelf mijn thee-mix samen te stellen.

Ik houd er namelijk van om nieuwe smaken te ontdekken en mensen te verassen met een uniek kopje thee.

Maar je kunt natuurlijk ook gewoon zelf kruidenthee maken. Vanaf het begin! Je hoeft hiervoor alleen maar een aantal kruidenplantjes of -zaadjes te kopen bij een tuincentrum of op de (super)markt, ze te planten volgends de instructies, even wat geduld uitoefenen en presto! Je hebt je eigen thee gekweekt.

Twee van mijn favoriete kruiden voor de basis van mijn thee zijn munt en anijs, deze koop ik meestal bij de Turkse winkel omdat de prijzen daar aanzienlijk lager zijn dan bij de reguliere supermarkt. Deze winkels zijn zowat een ware schatkist aan lekkere kruiden en exotische lekkernijen. (Gedroogd fruit doet het trouwens ook niet slecht in een lekker bakje thee. Even malen maar en dan door je kruidenmix roeren voor een bijzondere smaak.)

Planten die je ook zou kunnen gebruiken voor thee zijn:

Mentha - Munt (blad)

Pimpinella Anisum - Anijs (zaad)

Anethum Graveolens – Dille (blad en bloem)

Foeniculum Vulgare – Venkel (blad en bloem)

Agastache – Dropplant (blad)

Borage Officinalis – Komkommerkruid (blad)

Melissa Officinalis – Citroenmelisse (blad)

Munt is trouwens een hele snelle groeier. Als je ervoor kiest om dit yummie theeplantje zelf te kweken dan kun je dat daarom het beste in een pot doen. Op die manier neemt de plant tenminste niet de hele tuin over!

zaterdag 25 januari 2014

Zelf kruidenmixen maken

kruidenJe kunt kruidenmixen gemakkelijk in de winkel kopen, maar vaak ben je een stuk voordeliger uit als je zelf aan de slag gaat. En eerlijk is eerlijk, kruidenmixen zijn erg gemakkelijk om zelf te maken dus waarom zou je het niet eens zelf proberen?

Italiaanse kruiden:

2 theelepels gedroogde basilicum
2 theelepels gedroogde peterselie
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde uiensnippers
1/2 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepels knoflookpoeder.
1 mespunt gemalen zwarte peper
1 mespunt gedroogde salie

Kipkruiden

2 1/2 tl. zout
1 1/2 tl. paprikapoeder
1 tl. uienpoeder
3/4 tl. bonenkruid
1/4 tl. koriander
3/4 tl. knoflookpoeder
1/2 tl. gemalen zwarte peper
1/2 tl. tijm
1/2 tl. basilicum

Provencaalse Kruiden

rozemarijn
bonenkruid
marjolein
tijm

optioneel:
basilicum
salie
lavendel

Cajunkruiden

1 tl. zout
2 1/2 tl. paprikapoeder
2 tl. knoflookpoeder
1 tl. gedroogde oregano
1 tl. cayennepeper
1 tl. zwarte peper
1 tl. uienpoeder
1 tl. gedroogde tijm

Viskruiden

1 el gemalen laurier
2½ tl selderijzout
1½ tl mosterdpoeder
1½ tl zwarte peper
½ tl nootmuskaat

vrijdag 24 januari 2014

Een schitterende bloeiende haag samenstellen

chimonanthus-preacoxJe kunt natuurlijk zelf met verschillende planten een mooie haag samenstellen. Maar een mooie bloemrijke haag behoort toch wel tot een van mijn favoriete eyecatchers in de tuin. Persoonlijk vind ik het het mooist, als een bloemrijke haag weinig groene blaadjes draagt, op die manier wordt je aandacht namelijk in één oogopslag naar de bloemetjes getrokken. En het is natuurlijk prachtig om zo’n struik tot bloei te zien komen.

Uiteraard hoef je het zo niet per se aan te pakken, dit is slechts een persoonlijke voorkeur. Je kunt je haag ook als je dat wilt afwisselen met groenblijvende planten zo dat je niet het hele seizoen tegen een bladloze haag aan hoeft te kijken. Ieder zijn smaak. Dus kies wat je zelf het mooist vindt.

Om je alvast wat inspiratie te geven voor bloeiende struiken heb ik hieronder een aantal mooie bloeiers verzameld in een lijstje:

  • Chimonanthus Praecox (nov-feb)
  • Weigelia (mei-jun)
  • Prunus Subhirtella Autumnalis (nov-maart)
  • Cornus Mas (feb-apr)
  • Lonicera Fragantissima (jan-mrt)
  • Lonicera Purpusii (feb-mrt)

En voor de afwisseling ook een aantal bladhoudende struiken:

  • Oleagnus Ebbingei
  • Taxus Baccata
  • Photininia Fraseri ‘Red Robin’
donderdag 23 januari 2014

Tijmsiroop maken kun je zelf!

Een échte winter hebben we niet gehad, maar jammer genoeg betekent dat niet dat ons ongemakken zoals de verkoudheid bespaard zijn gebleven. Met een vrouw, die ontzettend gevoelig is voor guur weer, bedacht ik me dat er toch een plantje moest zijn om haar keel weer wat te verzachten na een hoestbui… maar waarom opnieuw het wiel uitvinden? Tijmsiroop werkt al jaren zijn wonderen voor mensen met een verkoudheid, en je kunt het gewoon zelf maken! Dankjewel ‘Dagelijks Besparen’ voor dit geweldige recept.

  • 100 gram tijm
  • 200 gram rietsuiker of bruine basterdsuiker
  • 6 dl. water

Was de tijm en breng het vervolgens aan de kook in de 6 dl. water. Laat het 10 minuten lang, goed inkoken. Zeef nu de tijm uit het water, maar vang het tijmvocht wel op!

Breng het tijmvocht, samen met de rietsuiker in een schone pan aan de kook, en laat het geheel inkoken tot je een stroperige substantie krijgt.

Doe de kokendhete siroop nu in een voorverwarmd flesje, laat het goed afkoelen en sluit het vervolgens goed af.

En tadaaa! Je hebt je eigen tijmsiroop gemaakt. Bewaar het op een donkere plek, op die manier blijft je siroop wel een jaar goed houdbaar.

Beterschap!

Gemakkelijk te onderhouden Winterbloeiers; de Heester

Als je zelfs in de winter wilt genieten van een groene, bloeiende tuin… dan raad ik je aan om je eens te verdiepen in de volgende winterbloeiende heesters. Deze degelijke, betrouwbare struiken vereisen weinig onderhoudt, waardoor je er vooral veel van kan genieten.

Een aantal van mijn favoriete heesters heb ik hieronder voor jullie verzameld, maar als je graag meer informatie wilt over de heester; dan kun je natuurlijk altijd een bezoekje brengen aan je plaatselijke tuincentrum.

  • Viburnum Bodnantense ‘Charles Lamont’
  • Mahonia Japonica
  • Prunus Subhirtella ‘Autumnalis’
  • Lonicera Fagantisima
  • Helleborus
  • Fatsia Japonica
    woensdag 22 januari 2014

    Webtip: Green Jump’s Blog

    Dat je met behulp van de natuur heerlijke hapjes en weldadige verzorgingsproducten wist ik wel, maar dat je ook heel gemakkelijk zelf biologisch schoonmaakmiddelen kon maken… dat was iets nieuws voor me.

    Onlangs kwam ik tijdens een van mijn verkenningstochten langs het wereld wijde web de blog ‘Green Jump’s Blog’ tegen. Een website van Manon Gagic, die op haar site allerlei informatie deelt over zo gezond mogelijk leven.

    Persoonlijk ben ik in ieder geval al fan van de website.

    Behalve dat de website veel milieubewuste tips en aanwijzingen geeft, zijn veel van haar artikelen ook nog eens goed voor je portemonnee.

    Ik verwacht om ook in de toekomst regelmatig de blog van Manon te bezoeken.

    Een aantal van mijn eigen tips:

    • Je kunt zelf gemakkelijk schimmel-bestrijdend middel maken door tijm met azijn te mengen in een spuitflacon en dit direct op de schimmelplekken te richten.
    • Om meeldauw op planten te bestrijden meng je melk met water in een spuitflacon. Even spuiten, regelmatig nabehandelen en bye bye meeldauw.
    • Een mengsel van water, zeep en spiritus vormt een krachtige anti-insectenspray.

    Heb jij nog tips die je wilt delen met de bezoekers van HomegrownWellness?

    dinsdag 21 januari 2014

    Plant van de Week #3

    Winterjasmijn / Jasminum Nudiflorum

    Rijk: Plantae (planten)
    Stam: Embryophyta (landplanten)
    Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
    Clade: Bedektzadigen, nieuwe tweezaadlobbigen, lamiidn
    Orde: Lamiales
    Familie: Oleaceae
    Geslacht: Jasminum


    Houdt je van kleur in de tuin, zelfs in wintertijd? Dan is de winterjasmijn écht een plant voor jou! Deze schitterende bloemdragende plant krijgt namelijk hele lieflijke gele bloemetjes (en laat geel nu net mijn lievelingskleur zijn)

    De winterjasmijn is de van de vroegste bloeiende heesters van Nederland! Al in December kunnen de eerste bloemetjes verschijnen. Vervolgens kun je van de kleurenpracht genieten tot in de maand februari. Heerlijk toch, deze heester geeft je tuin een zonnige uitstraling, zelfs in het koudste seizoen van het jaar!

    Wat leuk is om te weten over de winterjasmijn, is dat hij oorspronkelijk uit China komt. Daar groeit hij op rotsachtige boden op een hoogte tussen de 800 en 4500 meter! Je kunt dus wel opmerken dat de plant geen hoge eisen stelt aan zijn ondergrond.

    Snoepjes maken! Baklava

    baklavaIk ben een echte snoepkont. Vraag maar na bij mijn vrouw en ze zal je waarschuwen dat ik verander in een allesverslindende schrokop als iemand met zoetigheid in mijn buurt komt. Vooral chocolade is niet veilig bij mij… maar nog iets anders waar ik ontzettend van kan genieten in zelf gemaakte baklava… yummie! Vandaag vertel ik je hoe je dit zelf kunt maken.

    Nodig:

    • 1/2 kilo filodeeg (héél erg dun bladerdeeg)
    • 2 kopjes grof gehakte walnoten, amandelen of pistachenoten
    • 2 tl. Kaneel
    • 1 tl. Kruidnagelpoeder
    • 1 kopje boter
    • 3 kopjes suiker
    • 2 kopjes water
    • 1/2 kopje honing
    • 2 el. citroensap
    • vanillesuiker

    Doe de noten samen met de kaneel en het kruidnagelpoeer in een kop en meng het goed door elkaar. Smelt de boter (bijvoorbeeld in de magneton) en leg 4 vellen filodeeg op een ingevette bakplaat.

    Vet nu de vellen filodeeg in, bestrijk ze met het noten/kruidenmengsel en leg er vervolgens weer 2 beboterde vellen filodeeg bovenop. Ga hier net zo lang mee door tot je 4 vellen over hebt. Die vier vellen spreid je als laatste over je mengsel uit.

    Snijd de baklava met een scherp mes in vierkantjes en giet er de rest van de gesmolten boter overheen.

    Bak de baklava in een niet al te hete oven (150-175 graden) goud bruin.

    Ondertussen kun je de siroop maken.

    Zet een pannetje op het vuur en verwarm daarin het water, de suiker, de honing, de vanillesuiker en laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Giet het siroop, over de baklava zodra die uit de oven kan. Laat nu alles goed afkoelen en dan smullen maar!

    Nom Nom Nom!

    Zelf pindakaas maken

    pindakaasUit mijn vorige posts is vast wel duidelijk geworden dat ik een echte voorstander ben van Doe-Het-Zelven… Ook in de keuken. Je kunt natuurlijk heel gemakkelijk iets kant en klaar in de winkel kopen, maar vaak is het veel leuker en lekkerder om zelf aan de slag te gaan. Nog even om in het thema van noten te blijven, wil ik je vragen om eens te kijken naar de ingrediënten in een pot pindakaas.

    Behalve de verwachte pinda’s kom je ongetwijfeld een heleboel letter en cijfercombinaties tegen die je totaal niets zeggen. Wil je weten wat je nu precies eet? Maak het dan eens zelf. Het is vrij eenvoudig:

    Nodig:

    • 250 gram pinda’s zonder vlies!
    • 1/2 tot 1 el. pindaolie
    • 1 tl. zout
    • en voor de lekkerbekken; 1/5 el. suiker

    Je hoeft heus niet als een échte holbewoner zelf je pindas te doppen en te roosteren. Er zijn prima pinda’s, kant en klaar te koop in de supermarkt. Let wel op dat je niet met gezouten pinda’s huiswaarts keert.

    Doe de pinda’s, het zout en de suiker in de blender en doe er om te beginnen een halve el. pindaolie bij. Zet de blender aan en wacht tot je pinda’s en de olie zijn vermengd tot een smeerbare boterachtige substantie. Je kunt helemaal zelf weten hoe chunky je je pindakaas wil. Houdt je van smooth, voeg dan gerust wat extra olie toe. Heb je liever wat grovere stukjes. Houdt je dan vooral een beetje in met de olie.

     

    Tip: Varieer ook eens met andere noten, of met een notenmix. Zeker de moeite waard!

    zaterdag 18 januari 2014

    Notenrisotto

          • 2 el. Olijfolie
          • 1 Ui fijngehakt
          • 250 gr. Risotto rijst
          • ca. 8 dl. Gekookte groenten bouillon
          • 400 gr. Gemengde paddenstoelen
          • 20 gr. Boter
          • 1 el. Citroensap
          • 150 ml. Koksroom
          • 5 á 6 el. Geraspte Parmezaanse kaas of oude Goudse kaas
          • 2 á 3 el. Peterselie of basilicum
          • 75 gr. Noten
          • Peper en zout naar smaak
            Breng de bouillon aan de kook en bak in een aparte pan de ui glazig in de olijfolie. Bak de Risotto rijst een paar minuten mee met de uitjes en voeg vervolgens een soeplepel met (kokende) bouillon toe aan de rijst. Roer door de rijst tot deze de bouillon heeft geabsorbeerd. En herhaal deze stap met de rest van de bouillon.
            Warm in een aparte pan een el. olijfolie op en bak hierin de champignons samen met de noten gaar.
            Met uiteindelijk de champignons en de noten door de rijst en maak het geheel op smaak met de overige ingrediënten.
            Eet smakelijk!

          Het Planten van een Notenboom

          Gisteren vertelde ik al wat meer over de voordelen van nootjes, en vandaag vertel ik graag wat meer over hoe je zelf goed kunt zorgen voor een notenboom. Wanneer je kiest voor een walnotenboom in je tuin dan kun je deze het beste al jong aanplanten. Bij het planten van oudere bomen heb je namelijk kans op terugslag. Dat betekent dat je boom niet goed gedijd in je tuin waardoor het erg lang kan duren voordat je boom daadwerkelijk noten oplevert.

          Goede grond is erg belangrijk voor iedere plant of boom. De walnoot kan op verschillende grondsoorten groeien, maar het beste doet hij het in vruchtbare, goed waterdoorlatende, diep bewortelbare grond met veel humus. De boom houdt houdt van een kalkrijke bodem dus controleer op voorhand de zuurgraad van de grond. Een zuurgraad van pH 6,5/7,5 is het best voor een walnoot.

          Natuurlijk is het ook belangrijk om een notenboom op het juiste moment te snoeien. Jammer genoeg zijn de meningen over ‘het perfecte snoeien’ bij notenbomen nog uiteenlopender dan bij fruitbomen! Persoonlijk houdt ik me aan het volgende advies: jong beginnen en vaak, maar matig ingrijpen. De notenboom kan er namelijk niet goed tegen als je nog levende takken wegknipt. Mocht dit toch noodzakelijk zijn, zorg dan dat je voldoende wondafdekmiddel bij de hand hebt om de boom direct te behandelen.

          Als je van plan  bent om een notenboom te snoeien, doe dit dan het liefst als de boom in volle bladstand is. (juni/september)

          Nuts!

          Een van mijn favoriete televisie-snacks zijn nootjes, maar jarenlang is me verteld dat dat niet bepaald een healthy snack is. Nootjes worden dikmakers genoemd, niet gek als je bedenkt dat ze voor een groot deel uit olie bestaan… maar nootjes hebben ook zo hun goede kanten. Vandaag vertel ik jullie wat meer over de voordelen van nootjes.

          Noten zijn gezond. Ze bevatten zo’n 80/90% onverzadigde vetten, zijn een bron van eiwit en vitamines, en bevatten verschillende deugdzame mineralen zoals: magnesium, zink, kalium, calcium, ijzer, koper en selenium.

          Door de onverzadigde vetten zijn noten goed voor uw cholesterol en verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten. Ook bevatten noten vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken waaronder alfa-linoleenzuur. Hierdoor zijn nootjes een gezond alternatief voor vlees, voor vegetariërs.

          Ze zijn goed voor je zenuwstelsel, de hersenen, bloedvorming, én voor de stofwisseling. Maar behalve dat… zijn nootjes natuurlijk ook gewoon heel erg lekker.

          Mijn favoriete notenmix bestaat uit:

          • Pistachenootjes
          • Walnoten
          • Hazelnoten
          • Cashewnootjes
          • Amandelen

          Liefst compleet gemaakt met wat rozijntjes voor de zoete smaak. Ik zal binnenkort een aantal van mijn favoriete recepten met nootjes met jullie delen, dus blijf de site in de gaten houden.

          vrijdag 17 januari 2014

          Een eetbare haag?

          Hagen zijn mooi en erg nuttig voor allerlei dieren zoals vogels en insecten. Ze bieden beschutting en en voedsel aan kleine dieren, maar heb je zelf al eens gedacht aan de mogelijkheden van een échte snoephaag?

          Hoe doe je dat? Door verschillende bessenstruiken te planten natuurlijk!

          Zorg er wel voor dat je de grond goed voor bewerkt, want bessenstruiken hebben veel voeding nodig. Doe daarom een flinke portie compost door het potgrond.

          Bessen zijn echte zonaanbidders, dus zet ze als het even kan lekker in het zonnetje. op die manier rijpen je bessen beter en krijg je veel meer terug van je schitterende struik.

          Een aantal struiken die je zou kunnen gebruiken voor je eigen snoep-haag zijn:

          Braam

          Framboos

          Kruisbes

          Blauwbes

          Zwarte bes

          Rode aalbes

          Japanse wijnbes

          Amerikaanse bes/Appelbes

          Dwergkwee.

          Om de haag niet alleen een snoepfestijn, maar ook een lust voor het oog te maken, zou je de struiken kunnen afwisselen met sierplanten. Pas in dat geval wel op, want als u kleine kinderen heeft is het erg belangrijk dat ook zij weten wat wél en wat absoluut niet in de mond mag. Sowieso is het verstandig om geen giftige bessen met eetbare bessen te mengen, aangezien dit voor onnodige verwarring kan zorgen.

          donderdag 9 januari 2014

          Mini Moestuin

          Als hobby-tuinmanvind ik het leuk om af en toe eens door tijdschriften te bladeren over het onderwerp tuinieren. Onlangs kwam ik iets tegen wat linea recta op mijn verlanglijstje mag: de Groentekist van zadenspecialist Vreekens!

          Deze fraaie groentekist ziet er niet alleen heel mooi uit, maar bevat ook nog eens 5 verschillende zaden om zelf groenten te kweken:

          • Pluksla (gemengd
          • Mini tomaatjes
          • Oost Indische Kers
          • Radijsjes
          • Winterpostelein

          Ook is de bak uitgerust met biologische potgrond en uitgebreide teelt aanwijzingen. Wat de kisten extra bijzonder maakt is dat ze worden samengesteld in Nederland op een sociale werkplaats. zijn uiteraard van (onbehandeld) FSC-hout en hebben een grondoppervlakte van 60x25 cm. De achterzijde is 20 cm hoog.

          TIP: Gebruik lijnolie om de kist tevoren te verduurzamen.