Welkom

Hallo en welkom op mijn site Homegrown Wellness. Ik ben Jeroen de Vries en ik ben een gepassioneerd tuinman. 

In mijn stadse tuintje verbouw ik heerlijk fruit, mooie bloemen en kruiden. 

Op deze site deel ik met jullie nieuws uit mijn achtertuin, geef ik tuiniertips en laat ik zien wat je zoal kunt maken met de plantjes in je achtertuin. 


Ik wens je veel plezier op mijn site. 

Groet, Jeroen de Vries

Mogelijk gemaakt door Blogger.
zaterdag 25 januari 2014

Zelf kruidenmixen maken

kruidenJe kunt kruidenmixen gemakkelijk in de winkel kopen, maar vaak ben je een stuk voordeliger uit als je zelf aan de slag gaat. En eerlijk is eerlijk, kruidenmixen zijn erg gemakkelijk om zelf te maken dus waarom zou je het niet eens zelf proberen?

Italiaanse kruiden:

2 theelepels gedroogde basilicum
2 theelepels gedroogde peterselie
1 theelepel gedroogde oregano
1 theelepel gedroogde uiensnippers
1/2 theelepel gedroogde tijm
1/2 theelepels knoflookpoeder.
1 mespunt gemalen zwarte peper
1 mespunt gedroogde salie

Kipkruiden

2 1/2 tl. zout
1 1/2 tl. paprikapoeder
1 tl. uienpoeder
3/4 tl. bonenkruid
1/4 tl. koriander
3/4 tl. knoflookpoeder
1/2 tl. gemalen zwarte peper
1/2 tl. tijm
1/2 tl. basilicum

Provencaalse Kruiden

rozemarijn
bonenkruid
marjolein
tijm

optioneel:
basilicum
salie
lavendel

Cajunkruiden

1 tl. zout
2 1/2 tl. paprikapoeder
2 tl. knoflookpoeder
1 tl. gedroogde oregano
1 tl. cayennepeper
1 tl. zwarte peper
1 tl. uienpoeder
1 tl. gedroogde tijm

Viskruiden

1 el gemalen laurier
2½ tl selderijzout
1½ tl mosterdpoeder
1½ tl zwarte peper
½ tl nootmuskaat

vrijdag 24 januari 2014

Een schitterende bloeiende haag samenstellen

chimonanthus-preacoxJe kunt natuurlijk zelf met verschillende planten een mooie haag samenstellen. Maar een mooie bloemrijke haag behoort toch wel tot een van mijn favoriete eyecatchers in de tuin. Persoonlijk vind ik het het mooist, als een bloemrijke haag weinig groene blaadjes draagt, op die manier wordt je aandacht namelijk in één oogopslag naar de bloemetjes getrokken. En het is natuurlijk prachtig om zo’n struik tot bloei te zien komen.

Uiteraard hoef je het zo niet per se aan te pakken, dit is slechts een persoonlijke voorkeur. Je kunt je haag ook als je dat wilt afwisselen met groenblijvende planten zo dat je niet het hele seizoen tegen een bladloze haag aan hoeft te kijken. Ieder zijn smaak. Dus kies wat je zelf het mooist vindt.

Om je alvast wat inspiratie te geven voor bloeiende struiken heb ik hieronder een aantal mooie bloeiers verzameld in een lijstje:

  • Chimonanthus Praecox (nov-feb)
  • Weigelia (mei-jun)
  • Prunus Subhirtella Autumnalis (nov-maart)
  • Cornus Mas (feb-apr)
  • Lonicera Fragantissima (jan-mrt)
  • Lonicera Purpusii (feb-mrt)

En voor de afwisseling ook een aantal bladhoudende struiken:

  • Oleagnus Ebbingei
  • Taxus Baccata
  • Photininia Fraseri ‘Red Robin’
donderdag 23 januari 2014

Tijmsiroop maken kun je zelf!

Een échte winter hebben we niet gehad, maar jammer genoeg betekent dat niet dat ons ongemakken zoals de verkoudheid bespaard zijn gebleven. Met een vrouw, die ontzettend gevoelig is voor guur weer, bedacht ik me dat er toch een plantje moest zijn om haar keel weer wat te verzachten na een hoestbui… maar waarom opnieuw het wiel uitvinden? Tijmsiroop werkt al jaren zijn wonderen voor mensen met een verkoudheid, en je kunt het gewoon zelf maken! Dankjewel ‘Dagelijks Besparen’ voor dit geweldige recept.

  • 100 gram tijm
  • 200 gram rietsuiker of bruine basterdsuiker
  • 6 dl. water

Was de tijm en breng het vervolgens aan de kook in de 6 dl. water. Laat het 10 minuten lang, goed inkoken. Zeef nu de tijm uit het water, maar vang het tijmvocht wel op!

Breng het tijmvocht, samen met de rietsuiker in een schone pan aan de kook, en laat het geheel inkoken tot je een stroperige substantie krijgt.

Doe de kokendhete siroop nu in een voorverwarmd flesje, laat het goed afkoelen en sluit het vervolgens goed af.

En tadaaa! Je hebt je eigen tijmsiroop gemaakt. Bewaar het op een donkere plek, op die manier blijft je siroop wel een jaar goed houdbaar.

Beterschap!

Gemakkelijk te onderhouden Winterbloeiers; de Heester

Als je zelfs in de winter wilt genieten van een groene, bloeiende tuin… dan raad ik je aan om je eens te verdiepen in de volgende winterbloeiende heesters. Deze degelijke, betrouwbare struiken vereisen weinig onderhoudt, waardoor je er vooral veel van kan genieten.

Een aantal van mijn favoriete heesters heb ik hieronder voor jullie verzameld, maar als je graag meer informatie wilt over de heester; dan kun je natuurlijk altijd een bezoekje brengen aan je plaatselijke tuincentrum.

  • Viburnum Bodnantense ‘Charles Lamont’
  • Mahonia Japonica
  • Prunus Subhirtella ‘Autumnalis’
  • Lonicera Fagantisima
  • Helleborus
  • Fatsia Japonica
    woensdag 22 januari 2014

    Webtip: Green Jump’s Blog

    Dat je met behulp van de natuur heerlijke hapjes en weldadige verzorgingsproducten wist ik wel, maar dat je ook heel gemakkelijk zelf biologisch schoonmaakmiddelen kon maken… dat was iets nieuws voor me.

    Onlangs kwam ik tijdens een van mijn verkenningstochten langs het wereld wijde web de blog ‘Green Jump’s Blog’ tegen. Een website van Manon Gagic, die op haar site allerlei informatie deelt over zo gezond mogelijk leven.

    Persoonlijk ben ik in ieder geval al fan van de website.

    Behalve dat de website veel milieubewuste tips en aanwijzingen geeft, zijn veel van haar artikelen ook nog eens goed voor je portemonnee.

    Ik verwacht om ook in de toekomst regelmatig de blog van Manon te bezoeken.

    Een aantal van mijn eigen tips:

    • Je kunt zelf gemakkelijk schimmel-bestrijdend middel maken door tijm met azijn te mengen in een spuitflacon en dit direct op de schimmelplekken te richten.
    • Om meeldauw op planten te bestrijden meng je melk met water in een spuitflacon. Even spuiten, regelmatig nabehandelen en bye bye meeldauw.
    • Een mengsel van water, zeep en spiritus vormt een krachtige anti-insectenspray.

    Heb jij nog tips die je wilt delen met de bezoekers van HomegrownWellness?

    dinsdag 21 januari 2014

    Plant van de Week #3

    Winterjasmijn / Jasminum Nudiflorum

    Rijk: Plantae (planten)
    Stam: Embryophyta (landplanten)
    Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
    Clade: Bedektzadigen, nieuwe tweezaadlobbigen, lamiidn
    Orde: Lamiales
    Familie: Oleaceae
    Geslacht: Jasminum


    Houdt je van kleur in de tuin, zelfs in wintertijd? Dan is de winterjasmijn écht een plant voor jou! Deze schitterende bloemdragende plant krijgt namelijk hele lieflijke gele bloemetjes (en laat geel nu net mijn lievelingskleur zijn)

    De winterjasmijn is de van de vroegste bloeiende heesters van Nederland! Al in December kunnen de eerste bloemetjes verschijnen. Vervolgens kun je van de kleurenpracht genieten tot in de maand februari. Heerlijk toch, deze heester geeft je tuin een zonnige uitstraling, zelfs in het koudste seizoen van het jaar!

    Wat leuk is om te weten over de winterjasmijn, is dat hij oorspronkelijk uit China komt. Daar groeit hij op rotsachtige boden op een hoogte tussen de 800 en 4500 meter! Je kunt dus wel opmerken dat de plant geen hoge eisen stelt aan zijn ondergrond.

    Snoepjes maken! Baklava

    baklavaIk ben een echte snoepkont. Vraag maar na bij mijn vrouw en ze zal je waarschuwen dat ik verander in een allesverslindende schrokop als iemand met zoetigheid in mijn buurt komt. Vooral chocolade is niet veilig bij mij… maar nog iets anders waar ik ontzettend van kan genieten in zelf gemaakte baklava… yummie! Vandaag vertel ik je hoe je dit zelf kunt maken.

    Nodig:

    • 1/2 kilo filodeeg (héél erg dun bladerdeeg)
    • 2 kopjes grof gehakte walnoten, amandelen of pistachenoten
    • 2 tl. Kaneel
    • 1 tl. Kruidnagelpoeder
    • 1 kopje boter
    • 3 kopjes suiker
    • 2 kopjes water
    • 1/2 kopje honing
    • 2 el. citroensap
    • vanillesuiker

    Doe de noten samen met de kaneel en het kruidnagelpoeer in een kop en meng het goed door elkaar. Smelt de boter (bijvoorbeeld in de magneton) en leg 4 vellen filodeeg op een ingevette bakplaat.

    Vet nu de vellen filodeeg in, bestrijk ze met het noten/kruidenmengsel en leg er vervolgens weer 2 beboterde vellen filodeeg bovenop. Ga hier net zo lang mee door tot je 4 vellen over hebt. Die vier vellen spreid je als laatste over je mengsel uit.

    Snijd de baklava met een scherp mes in vierkantjes en giet er de rest van de gesmolten boter overheen.

    Bak de baklava in een niet al te hete oven (150-175 graden) goud bruin.

    Ondertussen kun je de siroop maken.

    Zet een pannetje op het vuur en verwarm daarin het water, de suiker, de honing, de vanillesuiker en laat ze ongeveer 5 minuten zachtjes koken. Giet het siroop, over de baklava zodra die uit de oven kan. Laat nu alles goed afkoelen en dan smullen maar!

    Nom Nom Nom!

    Zelf pindakaas maken

    pindakaasUit mijn vorige posts is vast wel duidelijk geworden dat ik een echte voorstander ben van Doe-Het-Zelven… Ook in de keuken. Je kunt natuurlijk heel gemakkelijk iets kant en klaar in de winkel kopen, maar vaak is het veel leuker en lekkerder om zelf aan de slag te gaan. Nog even om in het thema van noten te blijven, wil ik je vragen om eens te kijken naar de ingrediënten in een pot pindakaas.

    Behalve de verwachte pinda’s kom je ongetwijfeld een heleboel letter en cijfercombinaties tegen die je totaal niets zeggen. Wil je weten wat je nu precies eet? Maak het dan eens zelf. Het is vrij eenvoudig:

    Nodig:

    • 250 gram pinda’s zonder vlies!
    • 1/2 tot 1 el. pindaolie
    • 1 tl. zout
    • en voor de lekkerbekken; 1/5 el. suiker

    Je hoeft heus niet als een échte holbewoner zelf je pindas te doppen en te roosteren. Er zijn prima pinda’s, kant en klaar te koop in de supermarkt. Let wel op dat je niet met gezouten pinda’s huiswaarts keert.

    Doe de pinda’s, het zout en de suiker in de blender en doe er om te beginnen een halve el. pindaolie bij. Zet de blender aan en wacht tot je pinda’s en de olie zijn vermengd tot een smeerbare boterachtige substantie. Je kunt helemaal zelf weten hoe chunky je je pindakaas wil. Houdt je van smooth, voeg dan gerust wat extra olie toe. Heb je liever wat grovere stukjes. Houdt je dan vooral een beetje in met de olie.

     

    Tip: Varieer ook eens met andere noten, of met een notenmix. Zeker de moeite waard!

    zaterdag 18 januari 2014

    Notenrisotto

          • 2 el. Olijfolie
          • 1 Ui fijngehakt
          • 250 gr. Risotto rijst
          • ca. 8 dl. Gekookte groenten bouillon
          • 400 gr. Gemengde paddenstoelen
          • 20 gr. Boter
          • 1 el. Citroensap
          • 150 ml. Koksroom
          • 5 á 6 el. Geraspte Parmezaanse kaas of oude Goudse kaas
          • 2 á 3 el. Peterselie of basilicum
          • 75 gr. Noten
          • Peper en zout naar smaak
            Breng de bouillon aan de kook en bak in een aparte pan de ui glazig in de olijfolie. Bak de Risotto rijst een paar minuten mee met de uitjes en voeg vervolgens een soeplepel met (kokende) bouillon toe aan de rijst. Roer door de rijst tot deze de bouillon heeft geabsorbeerd. En herhaal deze stap met de rest van de bouillon.
            Warm in een aparte pan een el. olijfolie op en bak hierin de champignons samen met de noten gaar.
            Met uiteindelijk de champignons en de noten door de rijst en maak het geheel op smaak met de overige ingrediënten.
            Eet smakelijk!

          Het Planten van een Notenboom

          Gisteren vertelde ik al wat meer over de voordelen van nootjes, en vandaag vertel ik graag wat meer over hoe je zelf goed kunt zorgen voor een notenboom. Wanneer je kiest voor een walnotenboom in je tuin dan kun je deze het beste al jong aanplanten. Bij het planten van oudere bomen heb je namelijk kans op terugslag. Dat betekent dat je boom niet goed gedijd in je tuin waardoor het erg lang kan duren voordat je boom daadwerkelijk noten oplevert.

          Goede grond is erg belangrijk voor iedere plant of boom. De walnoot kan op verschillende grondsoorten groeien, maar het beste doet hij het in vruchtbare, goed waterdoorlatende, diep bewortelbare grond met veel humus. De boom houdt houdt van een kalkrijke bodem dus controleer op voorhand de zuurgraad van de grond. Een zuurgraad van pH 6,5/7,5 is het best voor een walnoot.

          Natuurlijk is het ook belangrijk om een notenboom op het juiste moment te snoeien. Jammer genoeg zijn de meningen over ‘het perfecte snoeien’ bij notenbomen nog uiteenlopender dan bij fruitbomen! Persoonlijk houdt ik me aan het volgende advies: jong beginnen en vaak, maar matig ingrijpen. De notenboom kan er namelijk niet goed tegen als je nog levende takken wegknipt. Mocht dit toch noodzakelijk zijn, zorg dan dat je voldoende wondafdekmiddel bij de hand hebt om de boom direct te behandelen.

          Als je van plan  bent om een notenboom te snoeien, doe dit dan het liefst als de boom in volle bladstand is. (juni/september)

          Nuts!

          Een van mijn favoriete televisie-snacks zijn nootjes, maar jarenlang is me verteld dat dat niet bepaald een healthy snack is. Nootjes worden dikmakers genoemd, niet gek als je bedenkt dat ze voor een groot deel uit olie bestaan… maar nootjes hebben ook zo hun goede kanten. Vandaag vertel ik jullie wat meer over de voordelen van nootjes.

          Noten zijn gezond. Ze bevatten zo’n 80/90% onverzadigde vetten, zijn een bron van eiwit en vitamines, en bevatten verschillende deugdzame mineralen zoals: magnesium, zink, kalium, calcium, ijzer, koper en selenium.

          Door de onverzadigde vetten zijn noten goed voor uw cholesterol en verlagen ze de kans op hart- en vaatziekten. Ook bevatten noten vetzuren die het lichaam niet zelf aan kan maken waaronder alfa-linoleenzuur. Hierdoor zijn nootjes een gezond alternatief voor vlees, voor vegetariërs.

          Ze zijn goed voor je zenuwstelsel, de hersenen, bloedvorming, én voor de stofwisseling. Maar behalve dat… zijn nootjes natuurlijk ook gewoon heel erg lekker.

          Mijn favoriete notenmix bestaat uit:

          • Pistachenootjes
          • Walnoten
          • Hazelnoten
          • Cashewnootjes
          • Amandelen

          Liefst compleet gemaakt met wat rozijntjes voor de zoete smaak. Ik zal binnenkort een aantal van mijn favoriete recepten met nootjes met jullie delen, dus blijf de site in de gaten houden.

          vrijdag 17 januari 2014

          Een eetbare haag?

          Hagen zijn mooi en erg nuttig voor allerlei dieren zoals vogels en insecten. Ze bieden beschutting en en voedsel aan kleine dieren, maar heb je zelf al eens gedacht aan de mogelijkheden van een échte snoephaag?

          Hoe doe je dat? Door verschillende bessenstruiken te planten natuurlijk!

          Zorg er wel voor dat je de grond goed voor bewerkt, want bessenstruiken hebben veel voeding nodig. Doe daarom een flinke portie compost door het potgrond.

          Bessen zijn echte zonaanbidders, dus zet ze als het even kan lekker in het zonnetje. op die manier rijpen je bessen beter en krijg je veel meer terug van je schitterende struik.

          Een aantal struiken die je zou kunnen gebruiken voor je eigen snoep-haag zijn:

          Braam

          Framboos

          Kruisbes

          Blauwbes

          Zwarte bes

          Rode aalbes

          Japanse wijnbes

          Amerikaanse bes/Appelbes

          Dwergkwee.

          Om de haag niet alleen een snoepfestijn, maar ook een lust voor het oog te maken, zou je de struiken kunnen afwisselen met sierplanten. Pas in dat geval wel op, want als u kleine kinderen heeft is het erg belangrijk dat ook zij weten wat wél en wat absoluut niet in de mond mag. Sowieso is het verstandig om geen giftige bessen met eetbare bessen te mengen, aangezien dit voor onnodige verwarring kan zorgen.

          donderdag 9 januari 2014

          Mini Moestuin

          Als hobby-tuinmanvind ik het leuk om af en toe eens door tijdschriften te bladeren over het onderwerp tuinieren. Onlangs kwam ik iets tegen wat linea recta op mijn verlanglijstje mag: de Groentekist van zadenspecialist Vreekens!

          Deze fraaie groentekist ziet er niet alleen heel mooi uit, maar bevat ook nog eens 5 verschillende zaden om zelf groenten te kweken:

          • Pluksla (gemengd
          • Mini tomaatjes
          • Oost Indische Kers
          • Radijsjes
          • Winterpostelein

          Ook is de bak uitgerust met biologische potgrond en uitgebreide teelt aanwijzingen. Wat de kisten extra bijzonder maakt is dat ze worden samengesteld in Nederland op een sociale werkplaats. zijn uiteraard van (onbehandeld) FSC-hout en hebben een grondoppervlakte van 60x25 cm. De achterzijde is 20 cm hoog.

          TIP: Gebruik lijnolie om de kist tevoren te verduurzamen.

          Mijn favorieten: Januari groenten top 5

          Een van mijn favoriete dingen is om groente zo vers mogelijk te kopen. Daarom houd ik altijd goed in de gaten welke soorten groenten er bij de tijd van het jaar passen. Hieronder zie je mijn top vijf Januari-groenten:

          1. Aardappel (november-april)
          2. Wortel (november-maart)
          3. Knoflook (september-juni)
          4. Pompoen (november-april)
          5. Knolselderij (december-februari)

          Maar wat ik ook erg leuk vind is om groenten te leren kennen die ik nog nooit eerder heb geprobeerd. Patisson (november-half januari) is een januari groente waar ik nog nooit eerder van heb gehoord en waar ik dan ook heel erg nieuwsgierig naar ben. Hieronder een afbeelding van Patisson:

          Iedere maand wil ik proberen om tenminste één groente of fruitsoort uit te proberen die ik nog niet ken. Daarom wil ik in januari graag een gerecht maken met Patisson. Het recept wat ik wil maken heb ik gevonden in een kookboek van Mari Maris (de Groentebijbel)

          Het is het recept voor Romige Patissonsoep. Houdt de site in de gaten voor mijn mening over dit recept en natuurlijk de smaaktest.

          Heb jij al eens een gerecht op met patisson? Wat vind jij van deze groentesoort?

          woensdag 8 januari 2014

          DIY #1: Flagstone paden leggen in gras

          Persoonlijk vind ik het erg mooi als een tuin er landelijk en pittoresk uitziet en een super strak betegelt pad… tja, dat is dan ook niet helemaal mijn ding. Daarom wil ik jullie vandaag wat meer vertellen over hoe je heel eenvoudig zelf een pad aanlegt van Flagstones. 

          Flagstones zien er niet alleen mooi uit, ze zijn ook nog eens gemakkelijk verkrijgbaar bij tuincentra en niet te duur. Voordat je begint is het slim om de lijn van het pad zelf te wandelen en je stappen te tellen. Je hebt even veel flagstones nodig, als dat je stappen nodig hebt van punt A naar punt B.

          Hoe ga je te werk:

          • Leg een flagstone op het gras, daar waar je hem wilt leggen en snijd de omtrek van elke steen met een gipsplaatzaag uit. (als je geen gipsplaatzaag hebt kun je ook heel handig een broodmes uit de keuken gebruiken.
          • Leg de steen nu aan de kant, en steek het gras –binnen de omtrek van je steen-  uit. Graaf het gat ongeveer 5 cm dieper uit.
          • Vul de gaten tot 5 cm. onder de rand met een laagje zand en strijk het glad. Leg daar de flagstone op en aandrukken maar.
          • Herhaal de stappen tot je pad af is.

          Ter inspiratie heb ik een aantal afbeeldingen verzameld van flagstone paden.

           

          Heb jij een flagstone pad in de tuin die je graag wilt delen met bezoekers van HomegrownWellness? Stuur dan een foto naar jeroen@homegrownwellness.nl

          dinsdag 7 januari 2014

          Plant van de Week #2

          Winterzoet / Chimonanthus Praecox

          Rijk: Plantae (planten)
          Klasse: Bedektzadigen
          Orde: Laurales
          Familie: Calycanthaceae
          Geslacht: Chimonanthus


          Beschrijving

          De winterzoet is een schitterende struik waarvan de lieflijke bloemetjes in de winter een heerlijke, zoete geur verspreiden. De plant is ontstaan uit verschillende, bloemdragende planten uit de Calycanthaceae familie die wortels heeft in China. De plant komt echter ook vaak voor in Iran waar hij ‘Ice Flower’ wordt genoemd.

          De winterzoet komt tot bloei in de winter -vandaar zijn naam- en draagt dan schattige kleine bloemetjes met zacht gele blaadjes en een donker rood hart. De bloemetjes verspreiden een heerlijke zoete geur, die zelfs op aanzienlijke afstand nog te ruiken is. Het bereik van de geur is een beetje vergelijkbaar met die van een bloeiende sering.

          De plant heeft langwerpige bladen die spits uitlopen. Deze bladen zijn een beetje was-achtig van textuur, maar de bovenkant kan een beetje ‘ruw’ aanvoelen.

          De winterzoet is gedurende de SONG DYNASTY gedomesticeerd in China, waar de plant het onderwerp is van vele gedichten uit de 11e eeuw. De takjes, met bloemetjes werden veelal gebruikt als haar-accessoires en in keukenkastjes, om deze lekker te laten geuren.

          Mijn tip: Snoei de winterzoet na de bloei terug tot op het jonge hout –snoei dus ALLE takjes die hebben gebloeid terug– opdat u er in het volgende jaar weer van kunt genieten. Als je de plant wil verjongen moet je de overjarige takken wegknippen, maar wel zodanig dat de struik zijn mooie vorm behoudt.


          Heb jij een mooie winterzoet in de tuin, en wil je hem delen met de bezoekers van HomegrownWellness? Stuur dan een foto van uw winterzoet naar jeroen@homegrownwellness.nl dan zet ik hem in een speciale tuinpracht facebook gallerij.

          vrijdag 3 januari 2014

          Plant van de Week #1

          Toverhazelaar/
          Hamamelis

          Rijk: Plantae (planten)
          Stam: Embryophyta (landplanten)
          Klasse: Spermatopsida (zaadplanten)
          Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen, Geavanceerde tweezaadlobbigen
          Orde: Saxifragales
          Familie: Hamamalidaceae
          Geslacht: Hamamelis


          Beschrijving

          De toverhazelaar is een struik die omstreeks 1935 is ontstaan uit de soortkruising Hamamelis Japonica x Hamamelis Mollis. De Toverhazelaar is een opvallende, heerlijk geurende struik die uw tuin zelfs in de wintertijd van warmte en gezelligheid voorziet. De struik komt tot bloei in januari waarna u tot in de maand maart kunt genieten van de kleurrijke, kleine bloemetjes met langwerpige blaadjes (lintvormig) die meestal lichtgeel tot heldergeel van kleur zijn. Er zijn echter ook toverhazelaars met rode, oranje of roodbruine bloemetjes.

          De toverhazelaar draagt zogenaamde ‘doosvruchten’ wat inhoud dat die pas een jaar na bestuiving rijp is! Wanneer dat zover is explodeert de top van de vrucht waarbij twee zwarte zaden wel 10 meter ver weggeschoten worden!

          Als je besluit om je tuin uit te breiden met een toverhazelaar dan raad ik aan om hem op een opvallende plek te zetten zodat u optimaal kunt genieten van de kleurenpracht en het zoete aroma van de bloemetjes. Let wel op: de struik kan wel 4 meter hoog worden en de twijgen zijn vrij dichtbehaard.

          Mijn tip: De toverhazelaar blijf op zijn mooist wanneer je hem zo min mogelijk snoeit zodat hij zijn natuurlijke vorm behoudt. Snoei liever alleen de takken die elkaar kruisen (wanneer er een tak, uit een andere tak begint te groeien), en knip deze af bij de oorsprong.


          Werking/Toepassing

          Werkzame stoffen:

            • Hamamelitannine
            • Proanthocyanidinen
            • Fenolzuren
            • Saponinen
            • Eugenol
            • Gallotanninen
            • Flavonoíden (guercetine, myricetine, kaemferol)
            • Bitterstoffen
            • Choline
            • Harsen
            • Kinazuur
            • Calciumoxalaat
            • Spiraeoside

          Daarom wordt de toverhazelaar vaak verwerkt tot medicijnen (inwendig) voor de behandeling van:

            • Chronische veneuze insufficiëntie
            • Aambeien
            • Spataderen, zwaartegevoel in de benen, oedemen, aderspatzweer, open been
            • Zwelling balzak of zakaderbreuk
            • Lage bloeddruk door onvoldoende veneuze retour
            • Perifere veneuze opzetting van het hoofd, handen, dijen, vulva
            • Congestie van de bekkenorganen zoals eierstoken, baarmoeder
            • Menopauzale warmte-opwellingen
            • Overvloedige menstruatie
            • Bloedverlies via urine

          Daarom wordt de toverhazelaar vaak verwerkt tot medicijnen (uitwendig) voor de behandeling van:

            • Aambeien
            • Spataderen
            • Aderontsteking
            • Mondslijmvliesontsteking
            • Amandelontsteking, keelontsteking
            • Tandvleesontsteking, bloedend tandvlees
            • Strottenhoofdontsteking met eventuele heesheid
            • Builen, blauwe plekken, verstuikingen, kneuzingen
            • Spierpijnen, verrekkingen, zwellingen
            • Schaafwonden, lichte wonden, bloedende wonden
            • Etterende wonden, kleine sneetjes
            • Insectenbeten, lichte brandwonden, zonnebrand
            • herpesblaasjes
            • Átopisch eczeem
            • Rode en opgezwollen oogleden
            • Rooddoorlopem ogen, vermoeide ogen
            • Couperose
            • Tintelingen, winterhanden en -voetenvroegtijdige veroudering van de huid
          !!! Raadpleeg bij bovenstaande klachten altijd EERST een huisarts !!!

           


          De rest van deze week zal Homegrown Wellness in het teken staan van de Toverhazelaar. Kom daarom morgen zeker even terug voor een leuke DIY om zelf aan de slag te gaan met deze veelzijdige plant.