Welkom

Hallo en welkom op mijn site Homegrown Wellness. Ik ben Jeroen de Vries en ik ben een gepassioneerd tuinman. 

In mijn stadse tuintje verbouw ik heerlijk fruit, mooie bloemen en kruiden. 

Op deze site deel ik met jullie nieuws uit mijn achtertuin, geef ik tuiniertips en laat ik zien wat je zoal kunt maken met de plantjes in je achtertuin. 


Ik wens je veel plezier op mijn site. 

Groet, Jeroen de Vries

Mogelijk gemaakt door Blogger.
zaterdag 29 maart 2014

Win: 4-delige gereedschapsset voor uw tuin!

HomeGrownWellness is inmiddels een paar maanden oud en dat vond ik reden genoeg voor een klein feestje. Vandaag mag ik namelijk een heel toffe prijs verloten over de bezoekers van mijn site: een 4-delige tuingereedsschapsset! Ideaal om je tuintje alvast zomerklaar te maken.

Om kans te maken op deze set hoef je slechts een paar dingen te doen.

  • Volg mij op Bloglovin'
  • Laat een reactie achter op dit artikel

Verder kun je nog een paar extra winkansen verdienen door de volgende dingen te doen:

  • Volg mij op Facebook (+1 winkans)
  • Deel deze winactie op Facebook (+2 winkansen)
  • Volg mij op Twitter (+1 winkans)
  • Retweet de volgende zin: 'Maak kans op een 4-delige tuingereedschapsset bij @JVHGWellness'(+2 winkansen)

Deelnemen kan tot en met zaterdag 19 april (0:00 uur) de winnaar wordt daarna op de site aangekondigd.

Magnolia

magnoliaPersoonlijk vind ik de magnolia één van de mooiste bloemende bomen die je in Europa kunt zien. Op verschillende plekken kun je ze al zien pronken met hun prachtige tulp-achtige bloemen. Deze bloemen zorgen wel eens voor wat verwarring over de naam van de boom. Door veel mensen wordt de boom namelijk ook wel de tulpenboom genoemd, maar in werkelijkheid is de officiële Nederlandse naam voor deze schoonheid 'beverboom' en

tulpenboom is de officiële naam voor een Liriodendron Tulipifera. (waarvan je de bloem je hieronder ziet)

tulipifera

Beverbomen, ofwel magnolia's, heb je in verschillende variëteiten en kleuren. Meestal zijn het forse, dik vertakte bomen die erg goed gedijen op een zure bodem. Het zijn namelijk geen liefhebbers van kalkrijke grond of hele natte kleigrond.

Beverbomen zijn erg gemakkelijk te onderhouden en te snoeien. Alles waar je rekening mee moet houden is dat als je schitterende bloemen wilt in het voorjaar, je in ieder geval wat meerjarige takken op je boom of struik moet hebben staan. Dat maakt de magnolia ook heel erg geschikt voor de wat kleinere tuin.

Wanneer de magnolia zijn bloemen laat vallen is dat geen reden om te treuren. De magnolia geniet namelijk nog van een bloeiperiode in de nazomer.

Er is dus geen reden om niet optimaal te genieten van een prachtige magnolia in je tuin.

magnolia-2

woensdag 26 maart 2014

Bosplanten

bosDie tijd van het jaar is weer aangebroken. Het weer vrolijkt op, het zonnetje lacht ons toe en we willen er massaal weer lekker op uit. Wat is er dan verfrissender dan een heerlijke boswandeling. Zelf vind ik het ook erg fijn om zo af en toe naar de bossen te fietsen voor een verkwikkende wandeling. Gewoon even genieten van de rust, de frisse lucht en natuurlijk van de mooie natuur. Dat heeft me geïnspireerd om vandaag een artikel te wijden aan een aantal bijzondere bosplanten. Lezen jullie mee?

Trillium

Trillium is een familienaam waar ruim 50 verschillende plantensoorten onder vallen. Het is een plant die oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Amerika en Azië, maar een aantal variëteiten doet het ook erg goed in de Nederlandse bossen.

Hoewel de bloemen erg mooi zijn, is het niet aan te raden om deze schoonheden te plukken. Dit kan namelijk fataal zijn voor het plantje, zelfs als je de overige delen met rust laat. Daarom zijn sommige Trillium soorten ook beschermd.

Een aantal variëteiten van de Trillium die in Nederland er populair zijn zijn:


Erythronium

Erythromium is een plantenfamilie met zo’n 20/30 variëteiten. De knollen van deze plant lijken heel erg op de tanden van een hond, vandaar hun bijnaam ‘Hondstand’. De Erythronium is familie van de lelie, mijn favoriete plant, en mocht daarom uiteraard niet ontbreken op deze lijst.

Deze planten hebben vrij dunne stelen die een schitterende bloem dragen in verschillende tinten crème, geel, roze en mauve.

De knol van deze plant is trouwens eetbaar, wisten jullie dat? Je kunt ze koken en drogen, en ze zelfs tot bloem vermalen! In Japan wordt het vaak verwerkt tot iets wat nog het meest weg heeft van maizena.

Maar niet alleen de bol is eetbaar, de bladeren van de plant (dus niet de bloemblaadjes!) kun je namelijk goed koken en eten als bladgroenten.

Verschillende soorten Erythronium die je in Nederland tegen kunt komen zijn:


Epimedium

Epimedium wordt ook wel eens ‘Elfenbloem’ genoemd. Een lieflijke titel voor een lieflijk plantje. Er zijn meer dan 50 soorten planten die worden ingedeeld in de Epimedium familie.

Volgens eeuwenoude legende heeft een Chinese geitenboer lang geleden ontdekt dat zijn geiten nogal… opgewonden werden na het eten van de Epimedium plant. Juist, een heus geitenafrodisiacum deze plant!

Ook wordt de plant vaak gebruikt in voedingssupplementen.

Een aantal variëteiten van deze familie die ik heel erg mooi vind zijn:

 

Veel plezier tijdens je volgende boswandeling.

dinsdag 25 maart 2014

Plant van de Week: Krentenboom

Toen ik mijn vrouw onlangs voor het eerst over een dergelijk plantengeslacht vertelde lachte ze me in eerste instantie uit, ervan overtuigd dat ik haar voor de gek probeerde te houden. Ergens begrijp ik dat wel, want erg veel aandacht krijgt het krentenboompje niet. Daarom leek het me een goed idee om de krentenboom te plaatsen als plant van de week.

Rijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen, Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht: Amelanchier (Krentenboompje)


Amelanchier bestaat uit wel 25 soorten heesters uit de rozenfamilie. Krentenboompje is dus een soort van ‘familienaam’. De plant komt voornamelijk voor in Noord-Amerika, maar er leven ook enkele soorten in Europa en Azië.

De naam is afkomstig uit het Frans en is afgeleid van het woord ‘Amelanche’ wat de Franse naam is voor het Europees Krentenboompje.

Er zijn ruim 25 verschillende soorten van de Amelanchier. Hieronder heb ik een lijstje gemaakt van een aantal daarvan. Klik voor meer informatie op de naam van de plant voor de bijbehorende wiki pagina.


De Krentenboom heeft ook besjes die je kunt verwerken in heerlijke recepten! Vandaag deel ik met jullie een recept wat ik heb gevonden op Oogstenzonderzaaien. Het is een jam van de bes van de Krentenboom.

Als je al eens eerder jam hebt gemaakt van krenten, dan weet je wellicht dat de pitjes behoorlijk in de weg kunnen zitten. Maar het zijn juist de pitjes die voor de interessante smaak zorgen. De bessen van de Krentenboom hebben een amandel-achtige smaak.

  1. de jam een kwartiertje rustig laten pruttelen, en dan desgewenst door de roerzeef de pitten eruit draaien.
  2. direct door de roerzeef, de pitten een tijdje opkoken, en het kooknat weer bij het vruchtvlees doen.
  3. direct door de roerzeef, de pitten vermalen, en weer bij het vruchtvlees doen.

Om het nog lekkerder te maken kun je een hande aalbessen toevoegen aan het geheel. Bon apetit!

Bodemleven

Als er iets is waar je me blij mee kunt maken… dan is het wel lekker eten. Wie vindt het nu niet belangrijk om lekker, gezond en gevarieerd te kunnen eten? Logisch is het dus dat ook het bodemleven in uw tuin van goede voeding houdt.

Met bodemleven bedoel ik kleine hulpjes in uw tuin zoals pieren, kevers en micro organismen. Zij houden ook van een goede maaltijd.

Om het bodemleven in je tuin tevreden te houden kun je een aantal dingen doen. Je kunt je grond verrijken met koemest, paardenmest, kippenmest… eigenlijk kun je zo’n beetje alles wat uit het achtereind van een dier komt wel gebruiken om je bodemleven gezond en tevreden te houden.

Maak niet de vergissing om rechtstreeks in mest of compost te gaan zaaien. Beiden zijn alleen maar bedoeld ter verrijking van uw grond en zal dus nog moeten worden gemengd met aarde of potgrond. Doe dit het liefst in januari of februari al zodat het bodemleven de kans heeft om de verrijking te verwerken.

Ik heb trouwens nog een andere tip:

In plaats van ieder jaar na de herfst alle bladeren uit de bordes te harken… laat ze eens lekker liggen! De pieren in uw grond zullen deze bladeren namelijk de aarde in trekken, waardoor uw grond luchtiger en losser wordt. Daardoor kunnen de wortels van uw planten nog gemakkelijker verspreiden én… dankzij de textuur houdt de grond ook veel beter zijn vocht vast.

Papier hier!

Ik heb er eigenlijk niet eerder bij stil gestaan, tot ik het steeds vaker tegenkwam in verschillende boeken over natuurlijk tuinieren: zelf je oud papier recyclen! Ik las namelijk dat je oude kranten en karton prima kunt gebruiken om je grond te verbeteren. De kranten en het karton, in fijne stukjes gesnipperd, zorgen er namelijk voor dat je grond een losse, kruimelige structuur krijgt en dat betekent betere humus!

Op deze manier je oud papier of karton hergebruiken heeft eigenlijk geen nadelen. Een beter humus zorgt namelijk voor meer lucht in je bodem wat belangrijk is voor de wortels van je planten. Ook zorgt goede humus ervoor dat je grond veel beter vocht vasthoudt. Dat heeft te maken met de kruimelige structuur die het papier en de kartonsnippers toevoegen aan de grond.

Je kunt allerlei verschillende soorten papier gebruiken voor dit doel. Denk bijvoorbeeld aan:

oud krantenpapier

lege w.c. rolletjes

karton van pakketjes

en nog veel meer!

Waar je wel op moet letten is dat je géén kleurrijk papier moet gebruiken (zoals dat van folders of tijdschriften bijvoorbeeld). Dit soort papier bevat namelijk chemicaliën waar je grond niet blij van wordt.

woensdag 5 maart 2014

Creatief tuinieren met: Lege Broodzakken en Karton

Ik ben een experimenteel type als het op tuinieren aan komt. Al een paar maanden draag ik mijn vrouw op om geen blikken, potjes, doosjes of wat dan ook meer weg te gooien als ik het kan gebruiken om in te zaaien. Toch ben ik met al mijn enthousiasme al zo fanatiek aan het voorzaaien geweest dat ik alle potjes en bakjes inmiddels vol had. Tijd voor een noodoplossing.

Heel creatief besloot ik om een lege broodzak om te toveren tot mijn volgende plantenbakje. Natuurlijk kan het een probleem zijn als het water geen kant op kan, maar ook daar heb ik een oplossing voor gevonden door de bodem te bedekken met snippers karton van lege wc-rolletjes. Tja, je bent creatief of je bent het niet.

Hieronder zien jullie precies hoe ik de broodzak heb voorbereid…

diy-karton-1diy-karton-2

Daarna heb ik hem gevuld met grond en daar mijn zaadjes in geplant. Ik houd jullie op de hoogte van het resultaat.

Ik heb al eerder gewerkt met simpel papier of karton als bodem. Zo heb ik een aantal bakjes tarwe op de vensterbank in de keuken staan. De bodem bestaat uit niets meer dan een paar laagjes vochtig wc-papier waarop de zaadjes rusten en het resultaat daarvan is erg veelbelovend, kijk maar…

kiempjes

Zaaien

We leven in een tijd waarin je zelfs op een potje tuinbonen een heleboel onuitspreekbare ingrediënten tegenkomt op de verpakking. Daarom wil ik jullie vandaag graag wat meer vertellen over de voordelen van zaaien.

Het is jullie vast niet ontgaan dat ik het erg leuk vind om zelf plantjes, en dan vooral groenten en fruit, zelf te telen. Maar in deze tijden, waarin het leven toch al duur is, heef zelf zaaien nog veel meer voordelen naast het feit dat het een leuke hobby is.

Iedereen kan wel zaaien. Ja, zelfs als je geen –of een kleine- tuin hebt. Wees gewoon creatief. Zelfs ben ik onlangs begonnen met het voorzaaien van een aantal van mijn plantjes. Sommige kunnen namelijk de wisselende temperaturen van buiten nog niet goed aan, en dan is het slim om ze alvast de laten ontkiemen op een stabiele, warme plaats.

Ik heb hiervoor een groot deel van de keukentafel en de volledige vensterbanken in huis in beslag genomen, misschien een tikkeltje onhandig… maar voor een goed doel.

Zaden zijn erg goedkoop in de aanschaf, en je krijgt er zoveel meer voor terug. Een jaar geleden kocht ik een pakje zaadjes voor Broccoli, welnu dat hebben we geweten. Uit één pakketje van nog geen twee euro groeide genoeg om de hele zomer van te eten, en dan hielden we nóg over. En dan te bedenken dat je voor een krop broccoli uit de winkel al tussen de 20ct. en 60ct. betaald. Tel maar uit je winst.

Nu denk je misschien… wat heb je met de overige broccoli gedaan? Want weggooien is natuurlijk zonde. Een deel ervan hebben we omgeruild voor ander lekkers van andere moestuinierders, en een ander deel hebben we gewoon uitgedeeld. Maar je kan natuurlijk ook je overschot invriezen in de diepvries voor later. Wel eerst even koken dan want we willen bacteriën geen vrij spel geven.

Wat ik misschien nog wel het leukst vind aan zelf kweken is de blik op het gezicht van mijn vrouw als ik haar een lekker vers maaltje voorschotel met ingrediënten uit eigen tuin. Want geloof me, je proeft het verschil! Je bepaalt immers zelf wat er op je bord ligt. Geen pesticiden of herbiciden meer door je avondmaal of fruithapje, maar gewoon PUUR NATUUR!

Eet smakelijk en veel zaaiplezier!

Brandnetelsoep

Ik geloof niet in onkruid. Zelfs plantjes die groeien waar ze eigenlijk niet gewenst zijn kunnen namelijk mooi, nuttig of heel erg lekker zijn. Daarom deel ik vandaag met jullie een recept met een ingrediënt wat je waarschijnlijk in je eigen brandgang kunt plukken… maar wel heel voorzichtig dan hè.

Voor brandnetelsoep heb je een aantal dingen nodig:

  • 1 ui
  • 2 el. olie
  • 500 ml. groentebouillon
  • 1 teentje knoflook
  • 200 gr. jonge brandnetels
  • scheutje room
  • peper en zout

Pas op! Als je brandnetel gaat verzamelen voor dit gerecht, gebruik dan alleen de topjes van de plant. De jongste delen dus. Deze prikken nog niet, en geloof me… je wilt niet gaan kokkerellen met de prikkende bladeren.

Laten we beginnen… Zet een pan op het vuur en verhit hierin de olie. Snij de ui en het teentje knoflook in fijne stukjes en fruit deze even in de pan totdat ze glazig zijn.

Was de brandnetels goed schoon en doe ze als ze nog nat zijn in een pan om ze te koken. Hierdoor gaan de bladeren ook slinken. Als de brandnetels zijn geslonken moet je ze meteen uit de pan halen en fijnhakken. Doe nu de brandnetels, samen met de bouillon bij de uitjes en de knoflook. Breng alles weer aan de kook en laat het 10 tot 15 minuutjes lekker pruttelen. Breng nu de soep op smaak met peper en zout, en voeg ten slotte de kookroom toe.

Wat heel erg lekker is bij een soepje zoals dit, zijn soepstengels of croutons. Eet smakelijk!