Welkom

Hallo en welkom op mijn site Homegrown Wellness. Ik ben Jeroen de Vries en ik ben een gepassioneerd tuinman. 

In mijn stadse tuintje verbouw ik heerlijk fruit, mooie bloemen en kruiden. 

Op deze site deel ik met jullie nieuws uit mijn achtertuin, geef ik tuiniertips en laat ik zien wat je zoal kunt maken met de plantjes in je achtertuin. 


Ik wens je veel plezier op mijn site. 

Groet, Jeroen de Vries

Mogelijk gemaakt door Blogger.

Recept: Vlierbloesem champagne

champagneWe blijven nog even bij de vlierbessen aangezien dit een gemakkelijk te vinden ingrediënt is waar je heel veel verschillende, heerlijke dingen kunt maken. Vandaag heb ik voor jullie een recept voor Champagne, gemaakt met vlierbessen.

Je hebt nodig:

  • 8 vlierbloesemschermen
  • 4,5 liter water
  • 550 gram suiker
  • 2 eetlepels wijnazijn
  • 2 citroenen, in schijfjes gesneden

Doe alle ingrediënten in een pot of pan en laat deze een dag (24 uur) op een warme plaats staan. Zeef de volgende dag de vloeistof door een zeefdoek en vul je lege flessen met de heldere champagne.

Bewaard op een donkere, koele plek kun je deze alcoholvrije champagne wel 2 tot 3 weken goed houden.

Veel succes!

Recept: Vlierbloesemsiroop

Ik ben een groot voorstander van doe-het-zelven. Helemaal als het mijn voedsel betreft. Wanneer je zelf aan de slag gaat weet je immers precies wat er in je eindproduct zit. Daarnaast kun je natuurlijk een recept een persoonlijke twist geven om het helemaal naar je smaak te maken.

Vandaag wil ik met jullie graag een recept delen voor vlierbloesemsiroop.

Je hebt nodig:

  • Flink wat bloesemschermen
  • 1250 gram suiker/liter water
  • 20 gram citroenzuur

Het leuke van vlierbloesems is dat ze je helemaal niets hoeven te kosten op wat inspanning na. Je kunt deze bloesems namelijk prima in het wild plukken. Verzamel voldoende schermen voor dit recent, bij voorkeur in de ochtend omdat ze dan helemaal open staan.

Schud voordat je verder gaat de bloemen goed uit zodat er geen insecten of andere dingen meer in zitten die er niet in thuis horen.

Vul vervolgens een emmer met zo veel mogelijk bloesemschermen en zet ze onder water, laat dit een dag staan en giet het geheel de volgende dag door een vergiet. Het kan zijn dat er nu nog wat deeltjes in het aftreksel achterblijven, maar dat kun je oplossen door de vloeistof een tweede maal af te gieten met behulp van een zeefdoek.

Voeg nu voor iedere liter vloeistof die je hebt 1250 gram suiker toe en doe alles in een grote pan. Zet het op een laag vuurtje en roer door het mengsel tot alle suiker is opgelost. Roer er vervolgens de citroenzuur doorheen. Laat alles 10 minuutjes koken en zorg ondertussen voor een schone fles of pot.

Je kunt zelfs een plastic fles gebruiken als je de siroop eerst goed af laat koelen.

Om het recept net wat extra’s te geven kun je experimenteren door eer een van de volgende ingrediënten aan toe te voegen.

  • gember
  • kaneel
  • anijs
  • rozenblaadjes

Veel succes!

Plant van de week: Myosotis

myosotisRijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen, Lamiiden
Orde: Boraginales
Familie: Boraginaceae (Ruwbladigenfamilie)
Geslacht: Myosotis


Vandaag wil ik het met jullie hebben over het Vergeet-Mij-Nietje. Vanochtend ontdekte ik het eerste blauwe knopje in mijn tuin en ik vond dat reden genoeg om mijn blog deze hele week in het teken te stellen van dit schattige bloemetje.

Wisten jullie dat er meer dan een dozijn subsoorten zijn in de Myosotis-familie? Zo heb je o.a. het Akkervergeet-Mij-Nietje, het Veelkleurig Vergeet-Mij-Nietje en het Stijf Vergeet-Mij-Nietje om maar een paar voorbeelden te geven.

Het Stijf Vergeet-Mij-Nietje doet het echter niet zo best. in Nederland staat deze zelfs op de Nederlandse Rode Lijst van 2000, wat betekent dat het plantje echt verschrikkelijk zeldzaam is geworden. Jammer genoeg.

Aan het Vergeet-Mij-Nietje is trouwens ook nog een hele leuke mythe verbonden:

Er was eens een ridder die samen met zijn geliefde een wandeling maakte over de oever van een rivier. Hij bukte zich om een aantal bloemetjes te plukken voor de vrouw aan zijn zijde, maar door zijn zware harnas verloor hij zijn evenwicht en viel hij in het water. Het gewicht van zijn harnas trok hem naar de bodem van de rivier waar hij verdronk, maar nog voordat hij kopje onderging wist hij het bosje bloemen wat hij had geplukt voor de voeten van zijn geliefde op de oever te gooien, met de woorden ‘Vergeet mij niet!’

Sindsdien staat dit bloemetje voor romantiek en tragedie en wordt hij vaak gedragen als teken van rouw of oneindige liefde.

woensdag 2 april 2014

Verticaal en Horizontaal tuinieren

Tuinieren is een hobby die eigenlijk altijd wel kan. Of je nu een grote tuin hebt, of een klein balkon… het heeft allemaal zijn eigen mogelijkheden. En er zijn voor elk probleem ook oplossingen te verzinnen om van je tuin (of balkon) iets moois te maken, helemaal naar jouw smaak.

Een van de mogelijkheden is bijvoorbeeld het gebruiken van een klimrek. Daarmee kun je lelijke muren behangen met prachtige (eetbare) planten. Voor de budget tuinierder kun je ook heel gemakkelijk zelf een constructie maken met behulp van oude pallets en bakken waarin je je planten kunt zetten.

Nog een oplossing is om een verhoging te maken waarop je een aantal afneembare kisten plaatst waarin je planten hebt gezet. Je kunt hiervoor bijvoorbeeld oude veilingkistjes gebruiken. Dat is niet allen economisch, maar ziet er ook nog eens erg leuk uit. Je kunt zo’n verhoging heel gemakkelijk zelf maken door een plank op wat schragen te leggen, en zo een soort bok te creëren. Door in de hoogte te werken kun je dus heel gemakkelijk het gebrek aan ruimte in je tuin compenseren.

Voor degene die het geluk hebben dat ze een houten schutting in de tuin hebben… profiteer daarvan! Bevestig wat plantenbakken aan je schutting! Schroefje, spijkertje en klaar is kees!

Een aantal inspirerende voorbeelden van verticaal tuinieren:

Bron: shelterness.com

Bron: http://cdn.goodshomedesign.com

Bron: http://green.thefuntimesguide.com

dinsdag 1 april 2014

Plant van de Week: Sierkers

sierkersRijk: Plantae (Planten)
Stam: Embryophyta (Landplanten)
Klasse: Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade: Bedektzadigen, ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen, Fabiden
Orde: Rosales
Familie: Rosaceae (Rozenfamilie)
Geslacht: Prunus


Deze planten luiden samen met de Forsythia en de Magnolia een mooie lente in. De lente is toch wel mijn favoriete seizoen van het jaar. Alle planten lopen uit en maken zich op voor het groeiseizoen. De sierkers is een schitterende boom en wat mij betreft een absolute aanrader voor in uw tuin. Ze worden meestal niet al te hoog, en zijn gemakkelijk te onderhouden.

Wanneer je ze wil gaan snoeien, omdat hij misschien te groot wordt voor uw smaak, dan kunt u dat het beste doen NA de bloeiperiode of in de zomer. Daarmee voorkomt u schimmelziektes zoals gomziekte en loodglans.

De Prunus Subhirtella Autumnalis Rosea is een van de langst bloeiende planten in de sierkers-familie. Deze boom bloeit al vanaf oktober en houdt zijn bloemen maar liefst tot en met mei! Dat betekent dat u er dus ongeveer 8 maanden van kunt genieten!

De takken van deze sierkers zijn niet zo heel erg stevig en kunnen dus tijdens een heftige storm of sneeuwbui gemakkelijk breken. Het is dus belangrijk uw plant goed voor te bereiden op zwaar weer. 

Subhirtella betekent letterlijk: van onderen behaard. Tja, niet meteen vieze gedachten krijgen we hebben het over een serieus onderwerp! Het wil alleen maar zeggen dat de onderkant van de bladeren van de plant heel licht behaard zijn.

Een prunus is niet zo kritisch als het op grond aankomt. Een normale bodem met wat organische mest is voldoende om deze boom tevreden te houden. Hij reageert wel het best op kalkhoudende grond die water goed afvoert.

Een aantal andere Sierkers varianten zijn:

  • Prunus Subhirtella Autumnalis
  • Prunus Serrulata Kanzan
  • Prunus Serrula Kiku Shidare Sakura