Welkom

Hallo en welkom op mijn site Homegrown Wellness. Ik ben Jeroen de Vries en ik ben een gepassioneerd tuinman. 

In mijn stadse tuintje verbouw ik heerlijk fruit, mooie bloemen en kruiden. 

Op deze site deel ik met jullie nieuws uit mijn achtertuin, geef ik tuiniertips en laat ik zien wat je zoal kunt maken met de plantjes in je achtertuin. 


Ik wens je veel plezier op mijn site. 

Groet, Jeroen de Vries

Mogelijk gemaakt door Blogger.
woensdag 18 september 2013

Red onrijpe tomaten: Chutney!

Al een week liggen ze op een dienblad in de zon, ik hoopte zo mijn tomaten alsnog een rood kleurtje te bezorgen maar jammer genoeg vertonen ze geen enkel teken van rijpen. Onze kat Potter vond ze nog wel geschikt als speeltjes, maar ik maakt er liever iets van waar zijn vrouwtje en ik ook iets aan hebben. Ik was daarom ook super blij toen ik bij de bieb een recept voor groene tomaten chutney ontdekte.

Oh yeah tomaatjes, bereid je voor om gechutney’d te worden!

Nodig voor 4 potten:

620 gr. tomaten

125 gr. rozijnen

125 gr. rode uien

125 gr. elstars (appels)

125 gr. suiker

150 ml. appelazijn

1/2 eetlepel zout

  1. Snijd de uien en de tomaten in kleine stukjes , maar laat schil en pitjes gewoon zitten. Doe ze in een kom en meng ze met het zout. Dek de kom af en laat het geheel en nacht afgedekt staan.
  2. De volgende dag snijd je de rozijnen fijn, schil je de appel en verwijder je het klokhuis. Snijd de appel ook in kleine stukjes.
  3. Doe de suiker en de azijn in een pan en breng dit aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Voeg de rozijnen en de appels toe en laat alles 10 minuten sudderen.
  4. Doe de tomaten en de uien in en vergiet en laat ze uitlekken. Voeg ze toe aan de pan. Roer alles goed en laat het een uur lang op een laag pitje koken. Vergeet niet om het af en toe door te roeren. Als je een dikke lobbige massa hebt is het goed.
  5. Kook de jampotjes uit met kokend heet soda-water en laat ze ondersteboven op een schone theedoek drogen. Zet ze tien minuten voor gebruik in een tot 160 graden voorverwarmde oven.
  6. Schep de Chutney in de potjes en sluit het deksel goed. Laat de potjes ondersteboven afkoelen.
  7. Klaar!

Zo zie je maar dat groenten niet altijd rijp hoeven te zijn om lekker te zijn. Denk ook maar aan de groene paprika, die in feite niets meer is dan een onrijpe rode paprika.

DIY: Lavendel olie

IMG_20130710_150658Een tijdje terug begonnen mijn lavendel struiken zoveel plaats in te nemen in mijn tuin, dat ik besloot dat er een flink stuk af moest. Eerst maar eens op zoek naar recepten dacht ik toen, want Jeroen is veel dingen… maar hij is geen verspiller.

Natuurlijk kon ik vrouwlief blij maken met een gezonde bos lavendel voor haar thee-obsessie, maar toen bleef ik nog met een flinke bos bloemetjes achter. In plaats van ze in een vaas te laten verpieteren besloot ik om er siroop van te trekken én aangezien ik toen nóg overbleef met een aantal gezonde stengels… maakte ik ook een paar potjes massageolie.

Het proces is heel erg simpel. Ik heb een aantal potjes uitgekookt in soda-water en ze goed uit laten lekken. Daarna vulde ik ze met smaakloze olie (ik gebruikte zonnebloemolie) hierin heb ik een bosje lavendel ruim een maand laten trekken. Uiteindelijk heb ik de bloemetjes eruit gezeefd een de olie overgegoten in een daarvoor bestemd potje.

Het rook heerlijk. Ik heb mezelf echter wel in de val laten lopen want vrouwlief eist nu elke avond een voetmassage met mijn zelfgemaakte olie. Oeps.

Healing Tea

Dat kruidenthee erg gezond is weten de meeste van ons inmiddels wel, maar waarom altijd zo’n kant en klaar zakje kopen in de winkel terwijl je thee ook heel gemakkelijk zelf kunt samenstellen. Als fanatiek tuinman vind ik niets zo belonend om te planten als kruiden, omdat ze over het algemeen vrij snel groeien en je kunt meerdere keren oogsten.

Het belangrijkste doel van een lekker kopje thee, naast het lessen van de dorst, is echter ter ontspanning. Wie geniet er nu niet van dat moment dat je je handen vouwt om een warme mok vol geurige thee? Vanaf dat moment doet de wereld er even niet toe, want dit is even een momentje voor jezelf.

Mijn 4 favoriete kruiden om thee van te trekken, die perfect zijn voor zo’n ont-stressmomentje vind je hieronder…

Munt-Thee

Alle kruiden in de munt-familie, zoals bijvoorbeeld spearmint en pepermunt, zijn perfect om even tot rust te komen dankzij hun verfrissende smaak en kalmerend effect op je maag.

Kamille

Van thee getrokken van hele kamillebloemetjes krijg je een heerlijk geurig aftreksel wat rustgevend is voor zowel lichaam en geest. Kamille thee wordt daarom vaak ‘’s avonds voor het slapen gaan gedronken voor een kalme nachtrust.

Lavendel

Dit is niet voor niets de favoriete thee van mijn vrouw. Natuurlijk krijgt je een geweldig aromatische drank wanneer je thee trekt van lavendel, maar hij is ook nog eens heerlijk. De geur van lavendel heeft een ontspannende werking. Wanneer je last hebt van onrustigheid, irritatie, nervositeit en spanningen is lavendel-thee een échte aanrader. 

Valeriaan

Valeriaan heeft een erg sterke smaak en het is dan ook niet slim om dit kruid op zichzelf te gebruiken voor thee. Maar een klein schepje door je melange werkt wonderen als je last hebt van opvliegendheid en onrust. Ook helpt het je gemakkelijker in te slapen en ook om dieper te slapen zodat je de volgende dag fris weer wakker wordt.

Je kunt je thee zoeten met suiker of honing, maar wat ook erg lekker is is om er een takje zoethout in te doen. Dit zorgt voor een erg subtiele, zoete nasmaak van de thee en is ook nog eens stukken gezonder dan gewone suiker.